Инфо

10. октобар 2021.10. окт 2021.
Плакат представе

Плакат представе

Кад се ми мртви пробудимо у Шапцу

Премијера представе „Кад се ми мртви пробудимо” према делу норвешког писца Хенрика Ибзена, у режији Стевана Бодроже, биће изведена у понедељак, 11. октобра на сцени Шабачког позоришта.

-Kад се ми мртви пробудимо“ је последња драма великог норвешког драматичара Хенрика Ибсена и свакако његово дело које прави највећи искорак ка симболизму и, у том тренутку, надолазећим трендовима симболистичке и експресионистичке драме. У беспућу, више егзистенцијалном него спацијалном, једног норвешког фјорда Ибсен поставља своје ликове, уклете душе, које су давно изгубиле и свој пут и једне друге. Неочекивани сусрет на овом месту не носи са собом обећање наде већ још болније омогућава суочење са промашеношћу живота -истиче Бодрожа уз напомену да „Kад се ми мртви пробудимо“ је мелодрама без срећног краја, али је такође дубоко, поетско упозорење које нам шаље Ибсен.

-Живот се мора живети аутентично, да човек има шансу за љубав и срећу али да оне ипак нису бескрајне, и да се морају искористити на време, и такође да императиви каријере и славе не могу да замене и надокнаде интимну срећу. Ликови ове драме су вишеслојни и дају предиван простор глумцима за богату и потресну игру. То претварање реалног живота у сан, тај постепени прелаз у смрт, у вечно сањање, зачудно је и предивно постигнуће Хенрика Ибсена у овој драми, и дубоко евоцира експресионистичку драму, или најављује њено настајање - појаснио је редитељ представе.


Режија: Стеван Бодрожа
Сценографија: Весна Поповић
Костимографија: Селена Младеновић
Дизајн светла: Радомир Станковић



ЛИЦА:
Професор АРНОЛД РУБЕК, вајар – ВЛАДИМИР МИЛОЈЕВИЋ
Госпођа МАЈА РУБЕК, његова жена – СОЊА МИЛОЈЕВИЋ
Управник бање – ВЛАДИМИР ВАСИЛИЋ
Велепоседник, УЛФХЕЈМ – ЉУБИША БАРОВИЋ
Дама на пропутовању, ИРЕНЕ – АНЕТА ТОМАШЕВИЋ
Милосрдна сестра – АЛЕКСАНДРА РИСТИЋ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa