Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Михајловић: Без одлагања обезбедити окружење без насиља за жене и девојчице

Михајловић: Без одлагања обезбедити окружење без насиља за жене и девојчице

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је данас, поводом Медјународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, да је "одмах" прави моменат да се држава придружи глобалној УН кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" и без одлагања обезбеди сигурно окружење за све жене и девојчице у Србији.

"У години када коначно можемо да се похвалимо чињеницом да имамо готово заокружен нормативно-стратешки оквир у области родне равноправности, са усвојеним Законом о родној равноправности, Стратегијом за родну равноправност и Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља над женама и насиља у породици имамо све основе да будемо још гласнији и упорнији у нашој заједничкој борби против свих облика насиља над женама", рекла је Михајловић, а саопштио њен кабинет.

Додала је да се насиље "јавља у разним облицима и није увек једнако видљиво и лако препознатљиво, али управо то разлог зашто треба да радимо на подизању свести јавности о важности препознавања, превенције и пријављивања насиља, да поручимо свима да не окрећу главу ако сумњају да су били сведоци насиља, јер насиље није приватна ствар".

Србија и ове године, како се наводи, учествује у глобалној УН кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" и низом активности и догадјаја поручује да је "родно засновано насиље недопустиво и да му се мора стати на крај".

Низом активности чији је циљ подизање свести јавности о размерама насиља према женама и важности превенције свих облика родно заснованог насиља, Координационо тело за родну равноправност Владе Србије се данас прикључује обележавању 30. по реду глобалне УН кампање чији је овогодишњи слоган "Оранге тхе wорлд: Зауставимо насиље над женама одмах".

У фокусу овогодишње кампање је премијера представе "Мачка печена" која показује како изгледа живот једне жене у ситуацији насиља, а организатори догадјаја поводом премијере представе су Координационо тело, УН Wомен, Министарство за европске интеграције, Делегација Европске уније у Србији и Норвешка амбасада.

Бројни локалитети и знаменити споменици у Београду и другим градовима Србије ће и ове године бити осветљени у наранџасто, боју кампање "16 дана активизма против насиља над женама", како би локалне самоуправе и главни град дали свој допринос борби за изградњу светле и оптимистичне будућности за жене и девојчице у Србији.

Додаје се да је Координационо тело у сарадњи са УН Србија подржало објављивање песме "Равноправно" првог ромског женског бенда Преттy Лоуд која поручује да "сви треба да храбро устанемо против насиља и придружимо се борби која се тиче свих нас".

Национална коалиција за окончање дечијих бракова ће, симболично, током трајања глобалне кампање одржати конференцију "Заједно за окончање дечијих бракова: за право на избор, образовање и бољу будућност", чији је циљ представљање досадашњих активности Националне коалиције и дискусија о важности мултисекторског приступа у борби за окончање дечијих бракова.

У сарадњи са Координационим телом, фудбалски клуб Црвена звезда ће на утакмици Лиге Европе против клуба Лудогорец поставити транспарент са натписом "Стоп насиљу над женама", дуг 17 метара и на тај начин још једном показати да подржава заједничку кампању усмерену против родно заснованог насиља.

Подсетимо, глобална кампања "16 дана активизма против насиља над женама" у целом свету почиње 25.новембра Медјународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра МЕдјународним даном људских права.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa