Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Скуп за правду и истину

Преставници грађанских и политичких организација који нису део власти у Шапцу данас су, испред Основног суда у Шапцу организоавли заједничку конференцију за медије. На конференцији су још једном затражили да се приведу правди сви који су физички напали грађане на протесту на мосту пре месец дана и који су штампали "потернице" на којима су се нашли адвокат, новинарка и малолетник. Такође су позвали на протест који ће се испред Суда одржати у суботу.

-Основна намера протеста, који ће се одржати у суботу, је да тражимо правду и истину за све што се дешавало на шабачком мосту, како је дошло до тога да багер угрожава животе људи. Немамо реакицју Тужилаштва. Имамо реакцију само према једном човеку који је, на срећу, успео да заустави тај багер. После тога наш град је био облљпљен плакатима на којима се налазе грађани Шапца: адвокат, новинарка и малолетник. Од града који је био град фестивала, позоришних свечаности, карневала постали смо граду ком грађани више не смеју слободно да се крећу. Институције треба да почну да раде свој посао, рекао је Велимир Кузмановић, председник Градског одбора странке Заједно за Србију.

Катарина Томић, председник Градског одбора Демократске странке рекла је да након 27. новембра Шабац и Србија више нису исти. Истакла је да, месец дана након дешавања на мосту, нема одговора на бројна питања.

-Ко је наложио повлачење полиције и излазак батинаша на шабачки мост? Зашто полиција није учинила ништа да похапси изгреднике и да ли је Тужилаштво покренуло поступке против људи који су багерима и моткама нападали грађане, навела је Катарина Томић.

Салко Карадаревић, у име Иницијативе Село - град је рекао да Шабац никада у својој историји никада није имао горе људе на власти.

-Све што је нормално постало је ненормално. Све што је ненормално постало је нормално. Тако функционише наш град, као и сви други градови у Србији. Онда се десио шабачки мост. Сигуран сам да ће било када и функционери Српске напредне странке и батинаши одговарати за своја дела, рекао је Карадаревић.

Слободан Милојковић, грађанин који је био на протестима на мосту је истакао да се не бави политиком али да је "политика почела да се бави нашим животима".

-Насиље је спроведено кроз институције и уз учешће институција у том насиљу. То насиље је настављено до сада. Није проблем само у овом граду, него у целој држави. Насиље је добило облик институција и институције су постале саучесници насиљу. Или ће бити крај насиљу или ћемо трпети насиље без краја, рекао је Милојковић.

На скупу се обратила и Марија Јовановић која каже да је на протесту шутнута у пределу бубрега.

-Поседујем медицинску документацију. Поднета је и тужба, која је вражена из Београда у Шабац. Нико није процесуиран. Код мене се није завршило. Тужићу их и даље. Имам име и презиме ко ме шутну, постоји снимак, али они седе по кафићима, возају се шетају. До краја ће, надам се, батунаши бити тамо где треба да буду, рекла је Марија Јовановић.

Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa