Инфо

12. април 2022.12. апр 2022.
ЗЗЈЗ Шабац

ЗЗЈЗ Шабац

ЗЗЈЗ Шабац: Превенција кључна за ментално здравље

На одржаној стручној конференцији Друштва санитарних инжењера и техничара Србије у Бањи Ковиљачи, један од предавача била је др Маријана Срећковић из Завода за јавно здравље Шабац.

Том приликом докторка је истакла који су изазови у области менталног здравља, са посебним освртом шта ми као појединци и чланови заједнице можемо да учинимо да очувамо, унапредимо како своје тако и здравље особа из нашег окружења и спречимо појаву душевних болести. Посебан акценат је стављен на смањење стигматизације особа са менталним поремећајима и поремећајима понашања, јер је стигма ометајући фактор у свим областима превенције менталног здравља.

Ментално здравље је пресудно за благостање појединаца и друштава, јер душевне болести не узрокују само емоционалну патњу, смањење квалитета живота, отуђеност и дискриминацију оболелог, економске проблеме, већ и целокупној заједници представља огроман економски и социјални терет због дуготрајног лечења и умањене продуктивности.

Ментално здравље је национални капитал пресудан за свеобухватно благостање индивидуе, породице, локалне заједнице и државе, те његова заштита мора представљати неопходан и значајан аспект свеукупног система здравствене заштите, односно јавног здравља.

Превенција менталних поремећаја и унапређење менталног здравља у оквиру националне политике од кључног је значаја за локалну заједницу и државу, јер трошкови уложени у превенцију вишеструко би допринели економском напретку и свеобухватном благостању друштва.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa