Инфо

13. јул 2022.13. јул 2022.
Бета

Бета

Произвођачи пшенице у Србији: Нетачна рачуница министра пољопривреде


Произвођачи пшенице у Србији одбацили су данас рачуницу министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислава Недимовића да је зарада на пшеници са просечним приносом од пет тона по хектару 700 евра, као нетачну и због висине приноса и због трошкова сетве.


Пољопривредник Бојан Николић из околине Раче изјавио је за Бету да нема ни речи да је у Шумадији просек по хектару пет тона, јер је било и града и суше и већина пољопривредника има принос од око 3,3-3,4 тоне по хектару, али не сви.

"Трошкови сетве по хектару су били око 110.000 динара и то значи да је за покривање трошкова сетве и закуп земљишта потребно продати три тоне, по цени пшенице од 35 динара за килограм, а за амортизацију и наш рад остаје 100 евра под условом да смо имали, за ову годину тако 'добар' принос", рекао је Николић.

Министар Недимовић је јуче рекао да пољопривредници са просечним приносом од пет тона по хектару имају зараду од 700 евра по хектару.

Николић је рекао да је радио целе године и када обрачуна амортизацију машина, питање је да ли ће ишта остати да наплати његов рад.

Председник Независне асоцијације пољпривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да је у Банату просечан принос пшенице 4,5 тона по хектару, а да је у осталим деловима Србије слабији.

"Обрађујем 300 хектара земље и трошкови сетве пшенице по хектару су били око 100.000 динара, без трошкова закупа земљишта, амортизације и нашег рада", рекао је Јакшић.

Додао је да су трошкови закупа земљишта у Војводини од 500 до 700 евра по хектару и да већина крупнијих газдинстава мора да закупи земљу јер нико нема у власништву више од 10-15 хектара.

Приход по хектару је, како је рекао, 175.000 динара ако се пшеница прода по 35 динара, под условом да је максимални принос од пет тона.

"Када се на 100.000 динара основних трошкова за минерално ђубриво, гориво, заштитна средства, дода цена закупа земљишта, тешко да остаје нешто за амортизацију машина и наш рад", рекао је Јакшић.

Председник Удружења пољопривредника Стига Недељко Савић рекао је да је на његовом имању од 120 хектара остварио принос пшенице од 5,5 тона по хектару, али да је максимално уложио и применио сву агротехнику и да су трошкови сетве били око 123.000 динара, а да ће му остати 300 евра по хектару за рад и амортизацију.

Додао је да је прошле године имао принос по хектару осам тона, али је и цена пшенице била око 20 динара, а да је ове године пшеница скупља и кошта 35 динара, али да је суша узела данак и смањила принос.

"Нису сви имали максималне приносе у овој години од око пет тона, око 50 одсто је остварило између 3,5 и 4,2 тоне", рекао је Савић.

Додао је да пољопривредници са најбољим приносом у овој години од око 5,5 тона по хектару нису у губитку, али да је зарада мала, а да они који су из разних разлога, недостатка ђубрива или временских непогода имали мање приносе да су и у губитку.




Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa