Инфо

5. август 2022.5. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Михајловић: Од почетка године убијено 20 жена, потребни јача координација и регистар насилника

Председница Координационог тела за родну равноправност Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је од почетка године 20 жена убијено у породичном и партнерском насиљу, те да је неопходна јача координација надлежних институција, као и успостављање јединственог регистра насилника.

"Насиље над женама је огроман друштвени проблем, од почетка године убијено је 20 жена, више од 350 њих у последних 12 година, то су страшни подаци. Оно што је неопходно је јача координација, да се утврди да ли је било пропуста у раду, али и више рада у превенцији насиља. И то је одговорност свих нас - државе и друштва у целини", рекла је Михајловићева, саопштило је министарство.

Нагласила је да је држава донела све важне законе, стратегије и акционе планове у овој области, па су жене данас охрабреније да насилнике пријаве.

Михајловићева је подсетила да је Координацино тело тражило и хитно формирање јединственог регистра насилника који би садржао све податке о учиниоцу свих облика насиља према женама.

Поздравила је иницијативу министарке правде Маје Поповић и поверенице за равноправност Бранкице Јанковић да се измени Закон о кривичним санкцијама.

"Важно је да се пропише обавеза надлежних органа да, по службеној дужности у случајевима родно заснованог и породичног насиља, обавесте жртву о пуштању из затвора", казала је Михајловићева.

Она је додала да је координационо тело иницирало измене Кривичног законика и Закона о спречавању насиља у породици, по којима би се рани и дечји бракови третирали као облик трговине људима и насиља у породици.

"Све док иједна жена трпи насиље или је жртва породичног и партнерског насиља, наш посао није завршен”, истакла је Михајловић.

Упозорила је на поражавајућу статистику да је више од 400 деце у последњих десет година остало сирочад као последица породичног насиља.

"Да нам се не понови да насилник изађе из затвора и убије жену. Али и да више радимо на превенцији, на едукацији младих да препознају шта је све насиље, на едукацији друштва да насиље није приватна ствар, да не окрећемо главу и да смо дужни да одреагујемо ако знамо да насиље постоји", закључила је председница Координационог тела за родну равноправност.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa