Инфо

10. август 2022.10. авг 2022.
фото: Бета

фото: Бета

НБС: Девизне резерве у јулу увећане на 15 милијарди евра

Бруто девизне резерве Народне банке Србије (НБС) на крају јула ове године износиле су 15 милијарди и 22,8 милиона евра и биле су за 247,1 милион евра више него на крају претходног месеца, објавила је данас НБС.

На овом нивоу девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 137 одсто и готово пет месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јула износиле су 12,3 милијарде евра и у односу на крај претходног месеца биле су више за 427,2 милиона евра.

Повећање девизних резерви првенствено је резултат активности НБС на домаћем девизном тржишту (нето прилив по основу куповине девиза и своп трансакција у износу од 367 милиона евра).

На повећање девизних резерви у јулу додатно су утицали - управљање девизним резервама, донације и приливи по другим основима (укупно у нето износу 94,8 милиона евра).

Ти приливи били су више него довољни да покрију одливе по основу девизне обавезне резерве банака услед уобичајених активности банака (164,7 милиона евра), доспелих девизних државних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту (76,7 милиона евра), као и нето раздужења државе по основу кредита и по другим основима (укупно 60,8 милиона евра), навела је централна банка у саопштењу.

Како је истакнуто, ефекат тржишних фактора у јулу био је позитиван у нето износу од 87,5 милиона евра, превасходно по основу наставка јачања америчког долара у односу на евро на међународном тржишту (долар је у јулу ојачао према евру за 2,5 одсто).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јулу износио је милијарду и 64,3 милиона евра и био је за 148,3 милиона евра већи него у претходном месецу.

У првих седам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно око 5,4 милијарде евра.

Вредност динара према евру у јулу готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,2 одсто.

НБС је на међубанкарском девизном тржишту у јулу нето купила 435 милиона евра, док је од почетка године нето продала милијарду и 355 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa