Инфо

13. август 2022.13. авг 2022.
Pixabay

Pixabay

Министарство рударства и енергетике поднело кривичну пријаву због несреће у руднику 'Соко'

Министарство рударства и енергетике саопштило је да је јутрос поднело кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Нишу против 14 особа јер их сматра одговорним за несрећу у руднику "Соко", када је осам рудара погинуло и 20 повређено, као и да је доставило сав материјал којим располаже.

"Сматрамо да су одговорни јер се извођење радова вршило на основу неисправне и неважеће документације, за нечињење или чињење супротно прописима у ноћи када је дошло до несреће у руднику 'Соко'", навела је државна секретарка у том министарству Јованка Атанацковић у писаној изјави.

Такође, министарство "сматра да постоје индиције да су наручили израду Техничког рударског пројекта на основу допунског и главног рударског пројекта за које нису имали одобрења ресорног Министарства или су одобрења истекла", као и да је "вршена техничка контрола која није проверила све чињенице и која је тврдила да одобрења постоје, иако их није било".

"Тужилаштву су предате све информације са документацијом и аудио записима којима министарство располаже о несрећи у руднику 'Соко', укључујући и записник рударске инспекторке, јер желимо да се још једном испитају све околности и да би се утврдила истина о несрећи", нагласила је Атанацковић.

Она је навела да је министарство о садржају кривичне пријаве информисало и Републичко јавно тужилаштво у Београду "јер сматрамо да највише инстанце треба да испитају све чињенице".

Министарка Зорана Михајловић најавила је недавно да ће бити поднета кривична пријава за тешко дело против опште сигурности људи и имовине.



Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa