Инфо

24. септембар 2022.24. сеп 2022.
Бета

Бета

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић имао на маргинама Генералне скупштине УН 100 састанака

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић имао је на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација (ГС УН) у Њујорку укупно 100 састанака и потписао 12 споразума, протокола и меморандума, саопштено је данас из ресорног министарства.

Селаковић се на маргинама ГС УН састао са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима Конгреса САД и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума, наведено је у саопштењу.

"Када се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима делегација Србије закључила је 12 споразума, меморандума и протокола, а та интензивна дипломатска активност завршена је потписивањем и споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом.

Селаковић је рекао да је то била одлична прилика да се афирмише политика Србије, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН, наводи се у саопштењу.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", рекао је Селаковић.

Како је пренео, било је изузетних разговора са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Косова, као и са онима које то нису и које су још једном потврдиле подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредивости територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

Селаковић је оценио да је ова година била веома изазовна за УН и да је за Србију од виталног значаја да се врати на сцену мултилатерализам који је тренутно у својеврсној кризи, и да се ојачана улога УН и борба за заштиту државних и националних интереса Србије на Косову и Метохији у светлу поштовања међународног права.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa