Инфо

13. јун 2018.13. јун 2018.
Од 15. јуна замрзавање ембриона о трошку државе

Од 15. јуна замрзавање ембриона о трошку државе

Сви парови у Србији који од 15. јуна уђу у поступак вантелесне оплодње, моћи ће вишак јајних ћелија или ембриона да замрзну о трошку државе, изјавио је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

"Сада по први пут уводимо да се о трошку државе могу замрзавати ембриони и јајне ћелије за оне парове који иду у поступак вантелесне оподње", рекла је Радојевић Шкодрић Танјугу.

Она је појаснила да ће свим паровима бити омогућено замрзавање ембриона под истим условима и у државним и у приватним установама, са којима РФЗО има потписан уговор.

"Без обзира да ли се парови одлуче на вантелесне оплодњу у приватним или државним установама, под потпуно истим условима о трошку државе ће им бити омогућено замрзавање ембриона", нагласила је Радојевић Шкодрић.

РФЗО од 2006. године финансира лечење неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом ( БМПО). На почетку је о трошку државе финансиран један покушај вантелесне оплодња, а старосна граница за жене била је 38. година.

Старосна граница на 40. година за жене померена је 2010. године, а о трошку РФЗО парови су могли да иду на два покушаја вантелесне оплодње.
Танјуг

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa