Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Отварање изложбе у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Отварање изложбе у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Изложба у Народном музеју у Шапцу: Сликари и дела

Изложба у Народном музеју "Сликари и дела" јавности представља слике из Ликовне збирке које ова установа културе поседује од формирања у свом фундусу.

На изложби је заступљен 71 аутор чија су дела и стваралаштво оставили траг, како у културној историји Шапца, тако и Србије. Урош Кнежевић, Милош Тенковић, Стеван Чалић, Маруа Јелесић, Јован Бијелић, Михаило Петров, Милић Станковић, Бранко Станковић, Коста Хакман, Десанка Станић, Владислав Лалицки, Слободан Пеладић, Бранислав Николић, неки су од уметника чија су дела изложена у оквиру поставке.

Татјана Марковић, музејска саветница Народног музеја у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Како је истакла на отварњу изложбе ауторка и музејска саветница Татјана Марковић део фонда је настао откупима и поклонима породица, предузећа, организација или сродних институција, али и донацијама аутора након самосталних изложби у галерији Музеја.

Такође, значајан број предмета приновљен је планским откупом и набавком дела у последњих неколико година, када су слике, графике, цртежи или скулптуре, откупом са Октобарских салона, употпуниле недостајуће сегменте ликовне збирке.

-Уверена сам да ће поставка бити прави ужитак за све посетиоце. Заступљени су аутори из периода реализма и романтизма 19. века, свих праваца 20. века, али и они који стварају у домену савремене уметности. Свеукупни концепт базиран је на хронологији, али и на значају сликара. Верујем да је то и једно од потенцијалних тумачења изложбе и валоризације за будућа истраживања. Поставку прати опсежан каталог који садржи све релевантне податке и оставља простора за допуну у годинама које долазе - појаснила је музејска саветница и ауторка поставке Татјана Марковић.
Уметничка остварења ликовне продукције откупљивана су средствима Града и Министарства културе Републике Србије.

Директорка Народног музеја у Шапцу, градоначелник Шапца и ауторка изложбе (Фото: Глас Подриња)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић указао је на важност подршке Града установама културе и неговању културне разноликости и баштине.

-Пред нама су дела значајних уметника који су оставили печат у вемену. Важно нам је да програмима када обележавамо Дан града покажемо богатство културне баштине Шапца. То је оно на шта треба да будемо поносни и у времену које је пред нама - нагласио је градоначелник Шапца.
Део изложбе у Музеју, централно место за рестауриран портрет Стане Милановић (Фото: Глас Подриња)
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa