Инфо

18. јун 2023.18. јун 2023.
Фото: приватна архива

Фото: приватна архива

Никола трећи из механике

Говорећи о утисцима овај средњошколац је истакао да је задовољан резултатом јер је на такмичење отишао болестан, али је ипак смогао снаге да да све од себе, да не одустане, већ да на најбољи начин промовише своје знање, стручност ментора и квалитет наставе у својој школи
На недавно одржаном републичком такмичењу из механике Никола Којадиновић, ученик другог разреда смера машински техничар за компјутерско конструисање, освојио је треће место.

Говорећи о утисцима овај средњошколац је истакао да је задовољан резултатом јер је на такмичење отишао болестан, али је ипак смогао снаге да да све од себе, да не одустане, већ да на најбољи начин промовише своје знање, стручност ментора и квалитет наставе у својој школи.

–На крају треће место, задовољан сам. Можда је то у коначном пласману могло бити и боље, али и ово је одличан резултат. Од три задатка за мој критеријум два су била лака, али је један био прилично тежак и он ми је задавао највише муке. Правио ми је проблем. Али, генерално, кад се све сагледа, очекивао сам теже задатке- каже Никола који је од максималних 150 бодова имао 148,5 и додаје да је конкуренција била изузетно јака, чему сведочи и број бодова који су такмичари освојили.

–Опет се регион Западне Србије из којег и ми долазимо, издвојио. Од прва три места, два су припала управо такмичарима из овог дела земље. Прво и шесто место, чини ми се да је делило само три бода, што је заиста фасцинантно- сматра овај средњошколац.

О сарадњи са својим професором ментором Драганом Михајловићем има само речи хвале и истиче да му је драго што је освојио републичку бронзу јер је то одличан поклон за професора који ускоро завршава своју професорску каријеру и одлази у пензију.

Са друге стране, професор Михајловић, говорећи о свом ученику, није штедео комплименте, стављајући у први план његову надареност и посвећеност.

–Он је толико захвалан за сарадњу, невероватно је заинтересован за рад. Радим 37 година у школи али нисам срео таквог ученика још као што је Никола. Он ме је, најпре одушевио што се тиче математике. Механика, односно статика, доста тражи математику. Ко са њом слабо стоји, не може да ради задатке из ове области. То је била његова предност. Када се појаве математички проблеми, он то без превеликог напора решава. Има одличну подлогу из математике- прича професор.

Он је подсетио да је Никола још у првом разреду учествовао на регионалном такмичењу где је освојио 4.место, а потом на републичком 7, те да га је тада од треће позиције делило само шест бодова.

–И прошле године је конкуренција, баш као и ове, била јака и до првих седам места на табели шест је било такмичара из Западне Србије. И ове године су се два ученика из овог дела нашла на победничком постољу, заузевши прво и треће место. Никола је до овогодишњег републичког такмичења дошао након освајања максималног броја бодова, дакле 150, на управо овом регионалном такмичењу- објаснио је професор Михајловић.

Припрема за такмичење из механике, тј.статике, траје континуирано, у току школске године. Немогуће је, како каже професор, бити спреман за учешће, након месец или два.

–Имали смо задатке са интернета, користили оне који су били на претходним такмичењима, користили разну литературу. Прорадили смо сигурно само у првој години 500 задатака. У међувремену је тај рад интензивиран и додатно смо радили, вежбали, он је и сам радио, па се консултовао...За ову област потребан је један континуитет у раду и озбиљан приступ. Много смо уложили рада и труда. Сам је кући решавао по мом сугерисању неке од најтежих задатака које готово нико не може да уради. Он их је решавао. Изузетан је капацитет, вредан, марљив и све се то спојило. Могао је да буде и први, али и ово је изузетан резултат- закључио је професор Драган Михајловић који се ускоро опрашта од катедре.
Овогодишња бронзана медаља на државном такмичењу један је од најлепших начина да са поносом заврши свој радни век и оде у заслужену пензију.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa