Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
СПЦ

СПЦ

Рођење пресвете Богородице: Мала Госпојина

Данас се празнује Рођење Пресвете Богородице или Мала Госпојина.

Овај празник спада у ред највећих црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем.

Жене на овај дан не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге кућнее послове. На Малу Госпојину наводно није добро ни започињати никакве нове послове, већ то треба одложити за неки од наредних дана.

Од давнина, јесење свадбе у Србији, почињале су од Мале Госпојине.

У пољопривреди, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом усева. У то време, приређиване су и разне сточарске свечаности.

Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, а да јаја из тога периода могу целе године остати свежа.

Многе породице славе Малу Госпојину као своју крсну славу. Домаћини који не славе славу, одлазе са породицом свечано обучени на разноразне и многобројне саборе и вашаре, од којих су највећи у Шапцу и Неготину.ГП

Најновији број

7. децембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa