Инфо

5. децембар 2023.5. дец 2023.
Предавање Хумани папилома вируси (ХПВ) и значај вакцинације

Предавање Хумани папилома вируси (ХПВ) и значај вакцинације

ПРЕДАВАЊЕ – ХУМАНИ ПАПИЛОМА ВИРУСИ (ХПВ) И ЗНАЧАЈ ВАКЦИНАЦИЈЕ

У Основној школи „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца, одржано је предавање лекара Дома здравља „Др Драга Љочић“ на тему Хумани папилома вируси (ХПВ) и значај вакцинације. Предавању су присуствовали наставници и менаџмент школе , родитељи и ученици. Предавачи су др Снежана Гавриловић – педијатар и др Бранко Мишић – гинеколог. Предавању је присуствовала директорка установе др Јасмина Станковић.
Dr Snežana Gavrilović i Dr Branko Mišić


Др Снежана Гавриловић је у свом излагању, упознала присутне о типовима ХПВ вируса и колико их постоји, о томе колико је честа инфекција и које су последице инфекције, о гениталним кондиломима и карциному који изазива инфекција као и о самом начину на који се ХПВ вирус преноси. Оно на шта се посебно даје на значају је вакцинација , а вакцину могу примити деца од девете године живота , односно пре ступања у сексуалне односе, а сама вакцина изазива бољи имуни одговор код деце у предтинејџерском периоду него код старијих тинејџера и младих жена. Присутни су упознати и о томе да се препоручује да и дечаци треба да се вакцинишу јер су најчешће асимптоматски носиоци вируса и доводе до ширења ХПВ. Сам вирус код мушкараца је главни узрок рака аногениталне регије и рака грла . Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштиту од преканцерозних лезија, као и од гениталних кондилома изазваних типовима који се налазе у вакцини а заштита вакцином је дуготрајна. У Републици Србији вакцина је препоручена и бесплатна за све дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година, а у Служби за заштиту деце и омладине у нашој установи најчешће се предлаже код деце седмих разреда током спровођења систематског прегледа. Девојчице и дечаци узраста до 14 година примају две дозе вакцине у размаку од шест месеци а након петнаестог рођендана вакцина се прима у три дозе и то у размаку између прве две два месеца а четири месаце између друге и треће дозе. Вакцина се сме примати истовремено са другим вакцинама.

Др Бранко Мишић, специјалиста гинекологије и акушерства је говорио је о раку грлића материце који се по учесталости налази на другом месту. Годишње се у просеку открије 1.250 новооболелих жена. Према подацима Института за јавно здравље „Батут“ – Мачвански регион се по броју новооболелих налази на петом месту а по броју умрлих на деветом. Карцином грлића материце је излечива болест ако се открије у раном стадијуму, али не даје ране симптоме који би упозорили жену да дође на преглед. Рак грлића материце изазива инфекција изазвана хуманим папилома вирусом и делови овог вируса су нађени у 99,7% случајева рака грлића материце.

Менаџмент Дома здравља „Др Драга Љочић“ и специјалисти ове установе, наставиће сарадњу са свим школама на територији Општине Шабац, како би се родитељи и деца упознали са овом веома важном темом
Дома здравља „Др Драга Љочић“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa