Инфо

10. јануар 2024.10. јан 2024.
фото: trcanje.rs

фото: trcanje.rs

Рекреација на минусу: Изазов уз бенефите и правила

Боравак на отвореном при темепратурама испод нуле не звучи привлачно, о јачим физичким активностима не треба ни говорити у таквим условима, рекреација је резервисана махом за кућне услове или фитнес клубове, међутим могуће је бити спортски активан и у овим условима без великог ризика по здравље уколико се уваже мере предсотрожности.

Pixabay


Према саветима оних који су тренирали и тренирају током зиме неопходно је слојевито облачење али тако да до тела не буде памучна мајица, већ материјал који се брзо суши и не пријања уз тело, попут синтетичке мајице. Други слој би могао бити памук, а трећи "шушкавац" или нешто слично што не пропушта хладан ваздух. Како топлота не би напуштала тело, обавезне су капа, рукавице и прекривени зглобови. Код зглобова је важно да не буду откривени, јер се хладни зглобови лакше повређују.

Када говоримо о топлоти, пожељно је да се за тренинг спортисти припремају као да је десет степени виша спољна темепратура него што јесте.

Без заштите на зглобовима, глави и рукама топлота брже одлази (фото: Pixabay)


Велику опасност представљају клизаве површине. Приликом трчања или ходања треба пажљиво бирати стазу, трудећи се да буде чиста и сува, односно очишћена без леда. Због тога је дан боља опција за рекреацију од вечерњих сати, не само због разлике у температури. Истоврмено и лакши темпо је препоручљивији зими.


Рекерација зими носи бенефите. Утрошак енергије је већи, јер тело учаже више да се загреје. Ко жели да регулише телесну тежину тренинг зими је повољан, услед већег сагоревања калорија за исти напор. Постоје тврдње да сваки пређени километар на минусу вреди колико два у повољним условима.
Д. Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa