Инфо

12. август 2018.12. авг 2018.
НУНС и НДНВ: Власт користи инспекцијске службе против медијских слобода

НУНС и НДНВ: Власт користи инспекцијске службе против медијских слобода

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) најоштрије су данас протестовали против евидентних политичких притисака на портал "Јужне вести" из Ниша, које, како оцењују, власт спроводи злоупотребљавајући пореску инспекцију, и захтевају да се ти притисци одмах зауставе.
"'Јужне вести' јесу најдрастичнији, али нажалост не једини пример који сведочи да власт користи разне инспекцијске службе за притиске на медије који нису под њеном контролом, и да притом не преза да безобзирно крши законе", оценила су ова удружења.

"Ови притисци имају јасан циљ – да се отежа или чак онемогући рад независних медија и они представљају својеврсну освету за професионално и критичко информисање”, оценили су НУНС и НДНВ у саопштењу за јавност.

Подсетили су да су порески инспектори шест месеци проверавали пословање "Јужних вести" и да нису пронашли нити један прекршај у њиховом раду, а ипак су – апсурдно се позивајући на уредбу Владе Србије која дефинише рад јавних служби – одредили милионски износ казне предузећу које је оснивач портала.

"Сигурни смо да се не ради о незнању поступајућих инспектора да приватни медији нису јавна предузећа или установе, већ се ради о очигледној интенцији да се 'Јужне вести' пошто-пото казне", пише у саопштењу.

НУНС и НДНВ су саопштили да ће њихови представници у Тиму за дијалог, којег чине представници новинарских и медијских удружења, на следећем састанку са Координационим телом за сарадњу са медијима Владе Србије резолутно захтевати да се "административна тортура" над "Јужним вестима" и другим медијима одмах заустави.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa