Инфо

30. август 2018.30. авг 2018.
Народна библиотека остаје затворена док не стигне потврда да је безбедна

Народна библиотека остаје затворена док не стигне потврда да је безбедна

(Бета) - Народна библиотека Србије остаће затворена док не буде било потврђено да је сасвим безбедна за коришћење, саопштено је данас, шест дана након инцидента у којем су од гушења страдала двојица радника.

"То значи да неће радити док не буде сасвим безбедно и док се не заврши истрага", рекао је директор Библиотеке Ласло Блашковић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да је Центар за екотоксикологију градског Завода за јавно здравље урадио испитивање контаминацијом угљен-диоксида и да је измерен уобичајени ниво тог гаса.

Блашковић је додао да су књиге које се чувају у депоу сада недоступне.

Према његовим речима радници компаније Емпекс били су у библиотеци јер их је та установа позвала у ванредни преглед, пред заказану контролу МУП од 27. до 31. августа.

Шестомесечна контрола последњи пут је рађена 22. априла, а наредна је заказана за 22. октобар, док је двомесечна контрола обављена 4. јула и заказана је за 4. септембар. МУП је последњу контролу обавио 2015. године.

Министар културе Владан Вукосављевић рекао је да истрага мора да испита систем заштите библиотеке и да ће библиотека радити када се утврди да је систем 100 одсто исправан.

Вукосављевић је рекао да се контрола система обављала редовно на два и на шест месеци и да су контролу већ четири године обављале две приватне фирме које имају државну лиценцу и овлашћење, а бирају се једном годишње на јавној набавци.

Он је рекао да до тренутка несреће није установљен ниједан пропуст.

Вукосављевић је додао да неће говорити о самом тренутку несреће и спекулисати о околностима које су до тога довеле, јер би то могло да утиче на истрагу или сведоке, или дезинформише јавност, а навео је и да не жели да спекулише када ће истрага бити окончана.

Министар је још једном изразио саучешће породицама преминулих радника и на почетку конференције минутом је ћутања одата пошта страдалима.

Двојица радника фирме Емпекс умрла су од гушења приликом пробе система за гашење пожара у Народној библиотеци у Скерлићевој улици у Београду 24. августа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa