Инфо

22. септембар 2018.22. сеп 2018.
Шарчевић: Залажем се да средње образовање буде обавезно

Шарчевић: Залажем се да средње образовање буде обавезно

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Чачку да се залаже за увођење обавезног средњег образовања у Србији.
Он је на конференицији за новинаре рекао да већ 85 одсто деце у Србији похађа средњу школу, али да постоје и одређене популације које треба укључити у средњошколско образовање.
Поводом захтева да се студентима који дуго студирају омогући завршетак студија, Шрчевић је казао да нема ништа против тога да неко студира 20 или 30 година.
"Ту постоји технички проблем, јер не може по истом наставном плану и програму јер не постоји више тај предмет. Ово је сад неки задњи трзај да је то још увек изводљиво. Али ту постоји и проблем социјалне природе, ти људи морају да пређу на болоњски модел, да полажу диференцијалне испите и да плате то додатно", објаснио је Шарчевић.
Он је оценио да је главни проблем код високог образовања што је финанирање решено уредбама и што "у центру приче није студент", па се зато данас наплаћује "све и свашта".
"Али не замерам то факултетима јер држава у једном тренутку није имала средства да омогући факултетима све трошкове него је препуштала да они наплаћују и сада немате увид", рекао је Шарчевић.
Он је додао да увођење менаџера на високошколским установама није никаква контрола државе, јер како је објаснио "имате бахате високе школе које себи дају право да наплаћују колико хоће, онда се питате а чије су то паре".
На питање о спречавању вршњачког насиља у школама, Шарчевић је рекао да Министарство има тим који се бави борбом против насиља у школама, који одмах долази у школу у којој је пријављено насиље.
Додао је да су уведени СОС телефони у Министарству, кажњавање родитеља због неоправданих изостанака ученика и да се запошљавају нови психолози и педагози.
Шарчевић је рекао да је шест директора смењено због непоступања по протоколу о насиљу, а да је последњи пример предшколска установа у Смедереву где је читав Школски одбор смењен.
Како је напоменуо, решени су најновији проблеми вршњачког насиља у школама у Земуну и у Краљеву, још увек није детлајно упознат са проблемом у школи у Суботици.
По његовом мишљењу, мора постојати боља сарадња школе са породицама и са центрима за социјални рад, а "негде се морају у решавање проблема укључити и здравствене установе јер када је дете у великој мери склоно насиљу онда морају да се укључе и психијатри".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa