18. мај 2025.18. мај 2025.

Предлог за недељни ручак
Царска мусака – Краљица недељног ручка
Недеља је време када се породица окупља око стола, када мириси из рерне буде успомене, а ручак траје дуже него осталих дана у недељи. Традиција се поштује, али сваког викенда тражимо и ново надахнуће – јело које ће задовољити и укус и око. Овога пута, предлажемо вам Царску мусаку – слојевиту, раскошну, идеалну за све који воле класичну мусаку, али желе богатији оброк.
Ова варијанта није обична комбинација кромпира и млевеног меса. У њу улазе и патлиџан, тиквица, грашак, шаргарепа, паприка и парадајз, а све се прелива кремастим бешамел сосом и запече до златне савршености. Назив је заслужила јер спаја раскош укуса и пуну трпезу. Прави избор за "царски" ручак.
Рецепт: Царска мусака
За 6 особа | Време припреме: 90 минута
Састојци:
Поврће и месо:
500 г мешаног млевеног меса
2 већа кромпира
2 шаргарепе
1 патлиџан
1 тиквица
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 свежа паприка (црвена или зелена)
2 парадајза или 1/2 конзерве сецканог парадајза
100 г грашка (може и замрзнут)
Со, бибер, суви зачин, оригано, першун
Маслиново уље или уље по избору
За бешамел прелив:
2 кашике брашна
2 кашике путера
500 мл млека
Со, бибер, прстохват мускатног орашчића
2 јаја
100 г изренданог качкаваља (или пармезана)
Припрема:
Поврће:
Кромпир скувати у љусци, ољуштити и исећи на колутове.
Патлиџан и тиквицу такође исећи на колутове, посолити, оставити 10 минута да пусте горчину, па их кратко пропржити.
Шаргарепу бланширати 5 минута.
Паприку и парадајз исецкати, грашак обарити.
Млевено месо:
Лук ситно исецкати, пропржити, додати бели лук и месо. Пржити док не добије боју.
Додати сецкану паприку, парадајз, шаргарепу и грашак. Зачинити и крчкати 10–15 минута.
Бешамел сос:
На тихој ватри отопити путер, додати брашно, кратко пропржити.
Постепено додавати млеко уз мешање. Кад се згусне, зачинити, па скинути с ватре.
Кад се прохлади, додати умућена јаја и половину ренданог качкаваља.
Слагање мусаке:
У подмазану тепсију ређати редом:
слој кромпира
пола надева од меса и поврћа
слој патлиџана и тиквица
остатак меса
завршити слојем кромпира или шаргарепе
Прелити бешамелом, посути остатком качкаваља.
Печење:
Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40–45 минута, док не порумени.
Предлог за сервирање:
Царска мусака је комплетан оброк, али уз њу савршено иде и лагана сезонска салата, или таратор од јогурта и краставца. Најбоље је да одстоји десетак минута пре сечења, како би се лепо стегли слојеви.
Ова варијанта није обична комбинација кромпира и млевеног меса. У њу улазе и патлиџан, тиквица, грашак, шаргарепа, паприка и парадајз, а све се прелива кремастим бешамел сосом и запече до златне савршености. Назив је заслужила јер спаја раскош укуса и пуну трпезу. Прави избор за "царски" ручак.
Рецепт: Царска мусака
За 6 особа | Време припреме: 90 минута
Састојци:
Поврће и месо:
500 г мешаног млевеног меса
2 већа кромпира
2 шаргарепе
1 патлиџан
1 тиквица
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 свежа паприка (црвена или зелена)
2 парадајза или 1/2 конзерве сецканог парадајза
100 г грашка (може и замрзнут)
Со, бибер, суви зачин, оригано, першун
Маслиново уље или уље по избору
За бешамел прелив:
2 кашике брашна
2 кашике путера
500 мл млека
Со, бибер, прстохват мускатног орашчића
2 јаја
100 г изренданог качкаваља (или пармезана)
Припрема:
Поврће:
Кромпир скувати у љусци, ољуштити и исећи на колутове.
Патлиџан и тиквицу такође исећи на колутове, посолити, оставити 10 минута да пусте горчину, па их кратко пропржити.
Шаргарепу бланширати 5 минута.
Паприку и парадајз исецкати, грашак обарити.
Млевено месо:
Лук ситно исецкати, пропржити, додати бели лук и месо. Пржити док не добије боју.
Додати сецкану паприку, парадајз, шаргарепу и грашак. Зачинити и крчкати 10–15 минута.
Бешамел сос:
На тихој ватри отопити путер, додати брашно, кратко пропржити.
Постепено додавати млеко уз мешање. Кад се згусне, зачинити, па скинути с ватре.
Кад се прохлади, додати умућена јаја и половину ренданог качкаваља.
Слагање мусаке:
У подмазану тепсију ређати редом:
слој кромпира
пола надева од меса и поврћа
слој патлиџана и тиквица
остатак меса
завршити слојем кромпира или шаргарепе
Прелити бешамелом, посути остатком качкаваља.
Печење:
Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40–45 минута, док не порумени.
Предлог за сервирање:
Царска мусака је комплетан оброк, али уз њу савршено иде и лагана сезонска салата, или таратор од јогурта и краставца. Најбоље је да одстоји десетак минута пре сечења, како би се лепо стегли слојеви.
Пише: Редакција Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
15. мај 2025.