Инфо

18. мај 2025.18. мај 2025.
Царска мусака – Краљица недељног ручка
Предлог за недељни ручак

Царска мусака – Краљица недељног ручка

Недеља је време када се породица окупља око стола, када мириси из рерне буде успомене, а ручак траје дуже него осталих дана у недељи. Традиција се поштује, али сваког викенда тражимо и ново надахнуће – јело које ће задовољити и укус и око. Овога пута, предлажемо вам Царску мусаку – слојевиту, раскошну, идеалну за све који воле класичну мусаку, али желе богатији оброк.

Ова варијанта није обична комбинација кромпира и млевеног меса. У њу улазе и патлиџан, тиквица, грашак, шаргарепа, паприка и парадајз, а све се прелива кремастим бешамел сосом и запече до златне савршености. Назив је заслужила јер спаја раскош укуса и пуну трпезу. Прави избор за "царски" ручак.

Рецепт: Царска мусака

За 6 особа | Време припреме: 90 минута

Састојци:
Поврће и месо:

500 г мешаног млевеног меса

2 већа кромпира

2 шаргарепе

1 патлиџан

1 тиквица

1 главица црног лука

2 чена белог лука

1 свежа паприка (црвена или зелена)

2 парадајза или 1/2 конзерве сецканог парадајза

100 г грашка (може и замрзнут)

Со, бибер, суви зачин, оригано, першун

Маслиново уље или уље по избору

За бешамел прелив:

2 кашике брашна

2 кашике путера

500 мл млека

Со, бибер, прстохват мускатног орашчића

2 јаја

100 г изренданог качкаваља (или пармезана)

Припрема:

Поврће:

Кромпир скувати у љусци, ољуштити и исећи на колутове.

Патлиџан и тиквицу такође исећи на колутове, посолити, оставити 10 минута да пусте горчину, па их кратко пропржити.

Шаргарепу бланширати 5 минута.

Паприку и парадајз исецкати, грашак обарити.

Млевено месо:

Лук ситно исецкати, пропржити, додати бели лук и месо. Пржити док не добије боју.

Додати сецкану паприку, парадајз, шаргарепу и грашак. Зачинити и крчкати 10–15 минута.

Бешамел сос:

На тихој ватри отопити путер, додати брашно, кратко пропржити.

Постепено додавати млеко уз мешање. Кад се згусне, зачинити, па скинути с ватре.

Кад се прохлади, додати умућена јаја и половину ренданог качкаваља.

Слагање мусаке:

У подмазану тепсију ређати редом:

слој кромпира

пола надева од меса и поврћа

слој патлиџана и тиквица

остатак меса

завршити слојем кромпира или шаргарепе

Прелити бешамелом, посути остатком качкаваља.

Печење:

Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 40–45 минута, док не порумени.

Предлог за сервирање:
Царска мусака је комплетан оброк, али уз њу савршено иде и лагана сезонска салата, или таратор од јогурта и краставца. Најбоље је да одстоји десетак минута пре сечења, како би се лепо стегли слојеви.
Пише: Редакција Гласа Подриња

Најновији број

15. мај 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa