Инфо

25. мај 2025.25. мај 2025.
Недељни ручак по укусу лета: Пуњене тиквице на старински начин

Недељни ручак по укусу лета: Пуњене тиквице на старински начин

Свака недеља је прилика да породични сто окупимо око мириса домаћег ручка, а мај и јун доносе нам баште пуне свежих плодова. Овог пута наш избор пада на пуњене тиквице, јело које спаја традицију и лагану летњу свежину, идеално за сунчану недељу.

Овај рецепт не захтева скупоцене састојке, али захтева мало стрпљења и љубави — управо оно што и чини разлику између обичног и недељног ручка.

Састојци:
4 средње тиквице

300 г млевеног меса (мешавина јунећег и свињског)

1 главица црног лука

2 чена белог лука

100 г пиринча

1 јаје

со, бибер, суви зачин, першун

2 дл парадајз соса или пасираног парадајза

мало уља

1 дл воде

кашичица брашна

Припрема:
Припрема тиквица:
Оперите тиквице, преполовите их по дужини и пажљиво издубите средину. Посолите их и оставите кратко да одстоје.

Фил:
На уљу пропржите ситно сецкани црни и бели лук, додајте млевено месо и динстајте неколико минута. Додајте пиринач, со, бибер и друге зачине по укусу. Склоните са ватре и у прохлађену смесу умешајте једно јаје и сецкани свеж першун.

Пуњење и печење:
Напуните тиквице припремљеним филом и поређајте их у подмазан плех. У чинији умешајте парадајз сос, воду и кашичицу брашна. Прелијте преко тиквица.

Печење:
Покријте плех фолијом и пеците у рерни на 200°Ц око 40 минута. Потом скините фолију и запеците још 10–15 минута да тиквице добију златну боју.

Савет:
Уколико вам остане фил, можете га употребити као пуњење за паприке или парадајз. Уз пуњене тиквице најбоље прија лагана зелена салата и парче кукурузног хлеба. А за крај — нека вас на трпези сачека чаша домаћег воћног компота.

Пријатно!
Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

22. мај 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa