21. септембар 2025.21. сеп 2025.

Препорука за недељни ручак
Ћуретина са сувим шљивама и сосом од вина
Септембар је период када на пијацама доминирају шљиве, а оне су већ деценијама инспирација домаћим куварима да споје традицију и иновацију. Једно од јела које уједињује богатство укуса јесени јесте ћуретина са сувим шљивама и сосом од вина – специјалитет достојан сваке свечане трпезе, али и породичног недељног ручка.
Потребни састојци:
1 кг ћурећег меса (најбоље бело месо или батаци без костију)
200 г сувих шљива (без коштица)
2 главице црног лука
2 шаргарепе
2 кашике уља или масти
150 мл црног вина
200 мл бујона или супе од поврћа
1 кашика брашна
Со и бибер по укусу
Лист ловора, неколико зрна бибера и гранчица мајчине душице
Припрема:
Ћуреће месо исеците на веће комаде, посолите и побиберите. На загрејаном уљу пропржите комаде меса са свих страна док не добију златну корицу, па их извадите на тањир. У истом тигању издинстајте ситно сецкани црни лук и колутове шаргарепе, а затим додајте брашно и кратко промешајте да се направи запршка.
Вратите месо у посуду, додајте суве шљиве, ловоров лист и зачинско биље. Све залијте црним вином, а потом сипајте бујон. Поклопите и кувајте на тихој ватри око 45 минута, док месо не постане мекано, а сос густ и баршунаст. По потреби досолите.
Сервирање:
Ћуретину послужите на великом овалном тањиру, преливеном богатим сосом у којем су се укували шљиве и поврће. Као прилог се одлично слажу пире кромпир или домаћи резанци. Чаша истог вина које је коришћено у припреми додатно ће употпунити гастрономски доживљај.
Савета за крај:
Ово јело спаја оно најбоље из српске традиције – месо припремљено на спор начин и суво воће које доноси сласт и пуноћу укуса. Ћуретина са сувим шљивама и сосом од вина идеална је препорука за крај септембра, када се на трпези спајају мириси лета и најава јесени.
Потребни састојци:
1 кг ћурећег меса (најбоље бело месо или батаци без костију)
200 г сувих шљива (без коштица)
2 главице црног лука
2 шаргарепе
2 кашике уља или масти
150 мл црног вина
200 мл бујона или супе од поврћа
1 кашика брашна
Со и бибер по укусу
Лист ловора, неколико зрна бибера и гранчица мајчине душице
Припрема:
Ћуреће месо исеците на веће комаде, посолите и побиберите. На загрејаном уљу пропржите комаде меса са свих страна док не добију златну корицу, па их извадите на тањир. У истом тигању издинстајте ситно сецкани црни лук и колутове шаргарепе, а затим додајте брашно и кратко промешајте да се направи запршка.
Вратите месо у посуду, додајте суве шљиве, ловоров лист и зачинско биље. Све залијте црним вином, а потом сипајте бујон. Поклопите и кувајте на тихој ватри око 45 минута, док месо не постане мекано, а сос густ и баршунаст. По потреби досолите.
Сервирање:
Ћуретину послужите на великом овалном тањиру, преливеном богатим сосом у којем су се укували шљиве и поврће. Као прилог се одлично слажу пире кромпир или домаћи резанци. Чаша истог вина које је коришћено у припреми додатно ће употпунити гастрономски доживљај.
Савета за крај:
Ово јело спаја оно најбоље из српске традиције – месо припремљено на спор начин и суво воће које доноси сласт и пуноћу укуса. Ћуретина са сувим шљивама и сосом од вина идеална је препорука за крај септембра, када се на трпези спајају мириси лета и најава јесени.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
18. септембар 2025.