Инфо

21. септембар 2025.21. сеп 2025.
Колач са крушкама и бадемом
Посластица недеље

Колач са крушкама и бадемом

Септембар је месец у коме крушке достижу свој пуни укус и сочност, а у комбинацији са бадемима дају изузетан десерт – колач који је истовремено елегантан, лаган и савршено се уклапа у недељни ручак.

Потребни састојци:

3 веће крушке

150 г млевених бадема

150 г брашна

120 г путера (омекшалог)

120 г шећера

2 јаја

1 прашак за пециво

1 кашичица ваниле или ванилин шећера

1 кашичица цимета

Прстохват соли

Неколико листића бадема за посипање

Припрема:

Умутите путер са шећером док не постане пенаст, затим додајте јаја једно по једно и наставите мешање. Умешајте брашно, прашак за пециво, млевене бадеме, ванилу, цимет и прстохват соли. Све лагано изједначите.

Крушке ољуштите, очистите и исеците на кришке. Половину крушки додајте у тесто, а другу половину оставите за украшавање.

Тесто сипајте у подмазан и побрашњен калуп (пречника око 24 цм). По врху поређајте кришке крушака у круг, лагано их утоните у тесто и поспите листићима бадема.

Пеците у рерни загрејаној на 180 °Ц око 35–40 минута, док колач не добије златно-браон боју. Проверите чачкалицом да ли је печен.

Сервирање:

Оставите колач да се прохлади, па га послужите уз шољицу кафе или чаја. По жељи можете га лагано посути шећером у праху или послужити са куглом сладоледа од ваниле.

Савет:
Овај колач је идеалан избор када желите да понудите нешто фино, али не превише тешко након обилног недељног ручка. Мирис крушака и бадема дочарава праву јесењу атмосферу и враћа дух домаће кухиње.
Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

18. септембар 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa