21. септембар 2025.21. сеп 2025.

Посластица недеље
Колач са крушкама и бадемом
Септембар је месец у коме крушке достижу свој пуни укус и сочност, а у комбинацији са бадемима дају изузетан десерт – колач који је истовремено елегантан, лаган и савршено се уклапа у недељни ручак.
Потребни састојци:
3 веће крушке
150 г млевених бадема
150 г брашна
120 г путера (омекшалог)
120 г шећера
2 јаја
1 прашак за пециво
1 кашичица ваниле или ванилин шећера
1 кашичица цимета
Прстохват соли
Неколико листића бадема за посипање
Припрема:
Умутите путер са шећером док не постане пенаст, затим додајте јаја једно по једно и наставите мешање. Умешајте брашно, прашак за пециво, млевене бадеме, ванилу, цимет и прстохват соли. Све лагано изједначите.
Крушке ољуштите, очистите и исеците на кришке. Половину крушки додајте у тесто, а другу половину оставите за украшавање.
Тесто сипајте у подмазан и побрашњен калуп (пречника око 24 цм). По врху поређајте кришке крушака у круг, лагано их утоните у тесто и поспите листићима бадема.
Пеците у рерни загрејаној на 180 °Ц око 35–40 минута, док колач не добије златно-браон боју. Проверите чачкалицом да ли је печен.
Сервирање:
Оставите колач да се прохлади, па га послужите уз шољицу кафе или чаја. По жељи можете га лагано посути шећером у праху или послужити са куглом сладоледа од ваниле.
Савет:
Овај колач је идеалан избор када желите да понудите нешто фино, али не превише тешко након обилног недељног ручка. Мирис крушака и бадема дочарава праву јесењу атмосферу и враћа дух домаће кухиње.
Потребни састојци:
3 веће крушке
150 г млевених бадема
150 г брашна
120 г путера (омекшалог)
120 г шећера
2 јаја
1 прашак за пециво
1 кашичица ваниле или ванилин шећера
1 кашичица цимета
Прстохват соли
Неколико листића бадема за посипање
Припрема:
Умутите путер са шећером док не постане пенаст, затим додајте јаја једно по једно и наставите мешање. Умешајте брашно, прашак за пециво, млевене бадеме, ванилу, цимет и прстохват соли. Све лагано изједначите.
Крушке ољуштите, очистите и исеците на кришке. Половину крушки додајте у тесто, а другу половину оставите за украшавање.
Тесто сипајте у подмазан и побрашњен калуп (пречника око 24 цм). По врху поређајте кришке крушака у круг, лагано их утоните у тесто и поспите листићима бадема.
Пеците у рерни загрејаној на 180 °Ц око 35–40 минута, док колач не добије златно-браон боју. Проверите чачкалицом да ли је печен.
Сервирање:
Оставите колач да се прохлади, па га послужите уз шољицу кафе или чаја. По жељи можете га лагано посути шећером у праху или послужити са куглом сладоледа од ваниле.
Савет:
Овај колач је идеалан избор када желите да понудите нешто фино, али не превише тешко након обилног недељног ручка. Мирис крушака и бадема дочарава праву јесењу атмосферу и враћа дух домаће кухиње.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
18. септембар 2025.