Инфо

8. децембар 2018.8. дец 2018.

Министарство: пробијени рокови на путу Уб - Лајковац

Грађевинске фирме које су изводиле радове на поправци деонице будућег ауто-пута Уб-Лајковац нису, како тврде, "истеране с градилишта", већ нису посао обавиле у року, саопштило је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.
Министарство наводи да су те фирме провеле "два месеца на градилишу, а нису почеле да раде на санацији пута" ћиме су "јасно показали да немају намеру да поступају по пројекту ЦИП за санацију деонице, који су прихватили".
"Овакав, недопустив приступ извођача који су у нераду потрошили најпродуктивнији део градјевинске сезоне, главни је разлог што санација ове деонице неће бити завршена до краја године", каже се у саопштењу.
Наводи се и да је одлука изводјача да не раде по плану санације показала да су били свесни у каквом су квалитету изградли ауто-пут, а да је почетак радова на санацији показао да је стање конструкције много горе него што су указивале анализе.
"Све тврдње извођача да нема њихове кривице, да су све радили по пројекту и прописима, да су добили све атесте за уграђене материјале, да су предали пут на одржавање, указује да је проблем српског градјевинарства много већи", пише у саопштењу и додаје се да ће се тим проблемом бавити "надлежни органи".
Министарство је као неистините оценило и тврдње да су пре времена фирмама наплаћиване банкарске гаранције.
"Свесни смо колико је одлука о наплати банкарске гаранције од 3,2 милиона евра тешка за пословање сваке фирме, али изводјачи нам нису дали никакву алтернативу. С друге стране, Министарство је морало да издвоји још милијарду динара за санацију ове деонице, због чега смо били принуђени да одустанемо од неких других предвиђених пројеката", пише у саопштењу.
Министарство подсећа да је пре више од годину даан поднета кривична пријава против одговорних лица за изградњу тог пута, да је она недавно допуњена, а обухваћени су и изводјачи, и вршиоци стручног надзора и контролне лабораторије.
"Јасно је да у недостатку правих доказа извођачи желе подршку јавности за своје пропусте. Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре неће учествовати у таквој кампањии и неће полемисати са извођачем преко медија", пише у саопштењу остављеном медијима.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa