Инфо

8. децембар 2018.8. дец 2018.
Одржана протестна шетња у Београду без инцидената и страначких обележја

Одржана протестна шетња у Београду без инцидената и страначких обележја

БЕОГРАД, 8. децембра 2018. (Бета) - Протестна шетња "Стоп крвавим кошуљама", у којој је неколико хиљада људи прошетало централним градским улицама узвикујући "Странко напредна", "Излазите напоље" и "Нећете се извући", одржана је у Београду без инцидената и страначких обележја.

Шетња је организована после недавног напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и двојицу његових сарадника у Крушевцу.

Окупљање учесника почело је пре 18 часова на платоу испред Филозофског факултета у Београду, где се присутнима обратио глумац Бранислав Трифуновић, који је поручио председнику Србије Александру Вучићу, називајући га "песником", да има много глава за разбијање, те да ће морати да размисли колико још глава треба да разбије да би Српска напредна странка остала на власти. Поручио је и да нема шипки баш за сваку главу.

Иако је било најављено, учесницима протестне шетње нису се обратили кошаркашки тренер Душко Вујошевић и глумица Мирјана Карановић јер, како је Трифуновић објаснио, најављено је да ће бити проблема ако они буду говорили, а нико од присутни не жели "крв и проблеме", већ шетњу у миру. "Нису се уплашили Дуле Вујошевић и Мирјана Крановић", поручио је Трифуновић.

Учесници скупа су потом око 18.30 формирали колону, која је са Студенстког трга прошетала преко Теразија, поред Дома Народне Скупштине, зграде Радио-телевизије Србије у Таковској улици, па кроз Светогорску, Македонску и Коларчеву дошла до Трга Републике, где је око 20 часова завршена.

Иначе, када је чело колоне било код Палате Албанија, последњи учесници шетње напуштали су Студентски трг.

На челу поворке био је велики транспарент "Стоп крвавим кошуљама" иза којег су били лидери Савеза за Србију. На почетку колоне једна жена држала је белу кошуљу умрљану црвеном бојом и држала је мањи транспарент "Стоп крвавим кошуљама".

Колону су пратили добошари, а присутни су током шетње дували у пиштаљке и вувузеле и узвикивали различите пароле "Бандо крвава", "Мајо, Маријане", "Излазите напоље, "Странко напредна", "Нећете се извући", и друге. Медју учесницима шетње било је и доста деце.

Током шетње није било видљиво присуство униформисане полиције. Испред Дома Народне скупштине шетњу је покушао да омете председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији Симо Спасић који је преко мегафона узвикивао "Савез за Србију је зло за Србију".

"Савез за Србију је зло за Србију, то је бивши режим, ДОС. Ослободили су албанске терористе, злочинце који су убијали српске цивиле, силовали српске домаћице и српске девојчице", викао је Спасић.

Испред Дома Народне скупштине била је присутна полиција у цивилу. Учесници протест су прошли поред Спасића узвикујући "Бандо крвава" и "Кога данас бијете".

У Таковској улици колону учесника протеста сусрели су чланови Удружења "Истинољубље", које је обезбедјивала полиција.

Протестна шетња настављена је до зграде Радио-телевизије Србије, где су учесници гласно узвикивали "уа" и дували у пиштаљке.

Са разгласа су пуштане песеме Дјордја Балашевића "Криви смо ми"‚ групе САРС "То раде", песме Екатарине Велике "Земља" и "Као да је било некад", и бројне друге песме.

Учесници протестне шетње носили су транспаренте - "Увек пиштаљка, никад више пушка", "Мајо, Маријане", "За владавину права", "Гашић Бата у мраку те савата", "РИП перачи прозора", "Неонаци напредњаци", "Бандо крвава", "Зашто ћутиш Европо", "Доле влада", "Свом снагом у главу", "Отворите медије, не главе опозиције", "Напољу је Вучје време" и друге.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa