Инфо

16. децембар 2018.16. дец 2018.
Спасилачки тим и чуварска служба спасили завејане младиће на Фрушкој гори

Спасилачки тим и чуварска служба спасили завејане младиће на Фрушкој гори

НОВИ САД, 16. децембра 2018. (Бета) - Предузеће које газдује националним парком Фрушка гора апеловало је на градјане да не иду у планинарење и пешачење током лоших временских услова, након што су чувари тог парка пронашли и спасили двојицу младића који су били завејани, јавио је данас портал НС уживо (нсузиво.рс).

Младићи из Куле, стари 21 и 22 године, дошли су јуче на Фрушку гору с намером да проведу ноћ под шатором у природи окружени снегом, али су схватили да су се изгубили када је нападао дубок снег.

"Покушавали су безуспешно да додју до првог насеља кроз дубок снег и да се врате до града, али им то није успевало. Да ствар буде још гора, они нису имали ни сигнал на мобилном телефону. Када су први пут дошли до сигнала, успели су да конактирају српски спасилачки тим који је ступио у везу са чуварском службом Националног парка Фрушка гора", јавио је НС уживо.

Акција спашавања трајала је више од два сата, а координатор акције из Националног парка Фрушка гора Константин Плужаревић рекао је да су се младићи смрзли и да су били дезоријентисани, али да је на сву срећу све прошло без већих последица.

Бранка Богавац из службе за односе са јавношћу Националног парка Фрушка гора апеловала је на градјане да "не потцењују ту планину и да у авантуру пешачења и планинарења крену спремни и обучени", те да се добро упознају са тереном који желе да обидју.

"У зимском периоду посебно је ризично планинарење и пешачење, јер су многи оријентири затрпани снегом, а уколико опрема и гардероба нису адекватни може доћи и до смрзавања. Дешавало се да се људи изгубе и у летњем и пролећном периоду, али су ситуације зими ипак далеко опасније", казала је Богавац.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa