Инфо

22. јануар 2019.22. јан 2019.

Десет милиона динара у бициклистичке стазе

Према претходним анализама мање од десет одсто саобраћаја у Шапцу одвија се бициклима.
За разлику од развијенијих земаља, као што су Холандија и Данска, где је тај просек изнад 50 одсто, у Србији се предност углавном даје аутомобилима. Пракса у тим земљама показује да се бициклима брже долази до радног места, штеди новац за гориво и што је нарочито значајно смањује загађење околине. При том физичка активност знатно доприноси здрављу.

У Шапцу од пре три године знатно се више улаже у бициклистичке стазе. Тако је центар града, са градским тргом отворен за бициклисте, а одатле воде бициклистичке стазе до спортско-рекреативне зоне на Старом граду. Постоје и бициклистичке стазе у јужном делу града, поред касарне, а такође и део према источној индустријској зони и „Зорки“. Раније је то била веома прометна стаза, јер су радници „Зорке“ у великој мери користили бицикле.

У овој години из градског буџета планирано је десет милиона динара да се уложи у нове бициклистичке стазе и њихово повезивање. Уз то код значајнијих институција уграђене су инсталације за прихват бицикала. Повољна околност јесте та што је Шабац урбанистичка решења увео по угледу на Аустрију, тако да су улице праве и широке.

Прекретница у новом изгледу града било је уређење централног градског трга. Све до 2014. године трг се користио у друге сврхе, чак је половина било паркиралиште, а отежавајућа околност што су главну реч водили архитекте из Београда. Била је чак планирана и градња двоспратнице испред хотела „Слобода“, што би потпуно затворило трг. Млади шабачки урбанисти и архитекте уредили су трг по моделу из Копенхагена, потпуно отвореном за грађане. То је допринело да он постане место за шетњу и ратне манифестације, за сусретања и поготово за децу и њихову игру. Уз повећање бициклистичких стаза планирано је да се прошире парковске површине, а за то је намењено чак 300 хектара, и то поред Саве.
Данас

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa