Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Кутак где књиге оживе
Миљана Алимпић - књиговезац Библиотеке шабачке

Кутак где књиге оживе

„Попут приче коју чува и поправка сваке књиге је аутентична. Што је књига више оштећена то је већи изазов, али и веће задовољство када је спасем. Волим књижевна дела из којих могу сазнати нешто ново“
Време је немилосрдан и суров противник, али на једном, помало скривеном месту, у Библиотеци шабачкој, свакодневно се одвија битка са њим. Да старе књиге не постану похабана хартија, већ да сачувају своју вредност и форму, брине се Миљана Алимпић, једини књиговезац ове установе културе. То „бојиште“, у ствари је мала радионица у којој Миљана ствара магију. Све што је потребно су веште руке, машта и љубав. Уз малу помоћ папира, маказа, четкица и лепка књиге добијају ново рухо.

- У овом занату журба је непожељна. Све почиње од жеље и сваки део процеса захтева стрпљење. Попут приче коју чува и поправка сваке књиге је аутентична. Увек се трудим да сачувам што више делова оригиналног издања. Уколико то није могуће, препустим се осећају. Уклапам боје и комбинујем.

Улогу доктора за књиге „тумачи“ већ 37 година. У тим деценијама много тога се променило, а имун није остао ни њен занат.
Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa