Инфо

5. април 2019.5. апр 2019.
Пољаци пореклом, а у срцу Срби

Пољаци пореклом, а у срцу Срби

Значи ли вам нешто презиме Сондермајер? Не, порекло породици овог имена није овдашње, али је реч о онима који су се пре једног века и мало више борили, баш на нашој страни у Првом светском рату. То је презиме најмлађег војника српске војске у Великом рату. Станислав Сондермајер имао је живот дуг свега шест година када је настрадао, херојски, у боју на Церу августа 1914. године.

Истражујући живот шеснаестогодишњег Станислава Сондермајера, аутор изложбе историчар Горан Вилић, управник Музеја Јадра поступно откривао причу о породици Сондермајер, пореклом из Кракова: др Роман Сондермајер дошао је у Србију 1889. године, утемељио војну хирургију у својој новој домовини и остао у њој до краја живота. Његова супруга Станислава била је добровољна болничарка, а у том позиву следила ју је и кћерка Јадвига – обе су преминуле током Првог светског рата. Два старија сина, Владислав и Тадија, такође су учествовали у рату и из њега изашли као врсни пилоти. Владислав је дуго служио у војном ваздухопловству, док је Тадија оставио значајан траг у историји наше земље као први ваздухопловни инжењер у Србији и први пилот који је прелетео 14.800 километара трансконтиненталног лета од Париза до Бомбаја, што је резултирало прикупљањем средстава за успостављање „Аеропута“, прве цивилне авио-компаније у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

Изложба се бави историјатом ваздухопловства у Србији и занимљивом породичном историјом једне од најугледнијих београдских породица у међуратном периоду, а такође нам открива и данас готово заборављене људе који су из других земаља долазили у Србију и својим радом помагали изградњу једног оновременог прогресивног друштва.

Изложба "Сондермајери, родом Пољаци, али срцем Срби" од синоћ је у поставци Народног музеја у Шапцу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa