Инфо

26. јун 2019.26. јун 2019.
Око 35 милиона људи у свету пати од поремећаја проузрокованих употребом дрога
ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА

Око 35 милиона људи у свету пати од поремећаја проузрокованих употребом дрога

Године 1987. Генерална скупштина УN прогласила је 26. јуни Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Слоган овогодишње кампање „Здравство и правосуђе за сузбијање дрога” указује на значај сарадњ здравственог и правосудног система.

У најновијем Светском извештају о дрогама који је данас објавила Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал, процењује се да глобално око 35 милиона људи пати од поремећаја узрокованих употребом дрога и да им је потребна услуга лечења.

У Извештају се процењује да број опиоидних корисника достиже 53 милиона, што је 56 одсто више у односу на претходне процене, а да је употреба опиоида одговорна за две трећине смртних случајева од 585.000 пријављених смртних случајева насталих услед употребе дроге 2017. године. Глобално, током 2017. године, 11 милиона људи је инјектирало дрогу од чега 1,4 милиона живи са ХИВ-ом, а 5,6 милиона са хепатитисом Ц.
"Резултати овогодишњег Светског извештаја о дрогама допуњују и додатно компликују ову глобалну проблематику, наглашавајуц́и потребу за широм међународном сарадњом како би се унапредили уравнотежени и интегрисани одговори здравственог и система кривичног правосуђа када је у питању понуда и потражња", сматра Јури Федотов, извршни директор Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал.
Озбиљност и сложеност глобалне ситуације са дрогом се погоршава

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa