Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
Још једна сезона иза шабачке градске баште

Невладин сектор успешан у пољопривреди

Градска башта у Шапцу завршава још једну успешну сезону производње поврћа на традиционалан начин без употребе хемијских препарата. Преко тридесет баштована произвели су за своје потребе парадајза, краставца, лука, кромпира те зачинског биља. Део се нашао и по први пут и на тржишту.
-Први пут смо део производа продали и на тај начин дошли до средстава које можемо уложити у даљи развој баште. Производи су се могли наручити на интернету, те заинтересовани су могли да дођу лично у башту и уберу поврће које желе а имали смо и доставу на врата купца. Ове године Шабачка градска башта је свакако постала градски бренд чије име је отишло далеко ван наших атара. Почетком године подржана за пројекат ,,Здрава храна сваког дана“ од стране Траг Фондације, Града Шапца те Дирекције за пољопривреду Града Шапца концепт Шабачке градске баште показује да је постао одржив, каже у име организације пројекта Дарко Павловић.
Новац од продаје производа биће уложено у текуће потребе саме баште као што је прибављање потребног алата: тример за кошење, мотике, колица и сличног баштенског прибора. Део је већ набављен махом личним средствима, а корисници парцела га заједнички користе и чувају.
Производња се шири на зачинско и лековито биље за следећу годину као и припрема медијске кампање са циљем доласка нових корисника и искоришћавањем пуних капацитета.
-Заинтересовани грађани подстакнути искуствима постојећих корисника већ нам се јављају а током године смо радили и на уклањању стигме да је башта предодређена само за сиромашне. Верујемо да ће сарадња са градском управом бити настављена обзиром на остварену досадашњу на обострано задовољство. Такође у плану је регистровање Удружења ,,Шабачка градска башта“ што представља еволуцију наше идеје, наводи Павловић.
Пројекат баште до сада је подржан од стране више донатора са око 400.000 динара. Са толико новца успео је да постане самоодржив и свакако један од лидера оваквог концепта у Србији. Средства су коришћена за развијање едукативних и инклузивних радионица, дигиталну промоцију као и техничку припрему саме парцеле. У градској башти не крију да идеје црпе из ,,нешто старијих“ сличних пројеката из европских земаља.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa