Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
У Крупњу седница Републичког одбора Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије

ЧЕТВРТ ВЕКА СИНДИКАТА

Постављање професионалног менаџмента у апотекарским установама и доношење закона о Апотекарству. Друштвено одговорно реструктурирање - улога синдиката у побољшању квалитета здравствених услуга у Европи
У петак 14. октобра у Крупњу је одржана седница Републичког одбора Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије поводом обележавања 25 година од усвајања првог статута Синдиката. Учешће су узели представници из целе Србије из свих синдикалних и окружних организација.
На радном састанку је присуствовао и државни секретар др Берислав Векић. Тема је била положај запослених у Апотекарској установи и актуелна питања за решење њиховог статуса, неодрживо стање у апотекарским установама услед нелојалне конкуренције, непостојања правног оквира апотекарске делатности, отварања приватних апотека без икаквог плана и реда, итд.
Такво стање је довело до ситуације да ће већина апотекарских установа текућу годину завршити са негативним салдом, а све више их се дужи временски период налази у блокади. То је довело до наглог урушавања радно-правног и материјалног положаја запослених. Поједине установе исплаћују запосленима минималне зараде, а неке их нису исплатиле и по више месеци. У закључној дискусији државног секретара и Републичког одбора Синдиката дошло је до заједничког предлога да једно од решења буде постављање професионалног менаџмента у апотекарским установама и доношење закона о Апотекарству.
Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије понавља раније упућене захтеве да се: ни под којим условима не спроводи поступак приватизације апотекарских установа у државном сектору;по хитном поступку донесе План мреже апотека у Републици Србији државног и приватног сектора; утврдијединствена цена лека; Републички фонд за здравствено осигурање у целости преузме обавезу исплате зарада-плата запослених; увећа проценат марже на најмање 20 проценатаиз разлога што је постојећа маржа од 12 процената неодржива за апотекарски систем, а смањење или укидање марже ће урушити цео здравствени систем; изврши измена прописа којим би се створили услови за једнако пословање свих апотека (државних и приватних) у Републици Србији што до сада није случај.
Сутрадан су чланови Синдиката прво обишли Мачков камен и одали почаст палим борцима у Првом светском рату, а затим одржали семинар „Друштвено одговорно реструктурирање улога синдиката у побољшању квалитета здравствених услуга у Европи“ као добар увод да се полазници синдикалне школе, која се одржава на Тари од 21. до 22. октобра, упознају са садржајем предавања.
Д. Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa