Инфо

13. октобар 2016.13. окт 2016.
Опрез при складиштењу кукуруза

ЗРНО КУКУРУЗА ЗА СИГУРНОСТ

Берба кукуруза у шабачком крају је у пуном јеку а од 20.000 хектара засејаних површина у пролеће обрано је више од половине. Већ годинама, у назад, површине које се убирају у зрну се повећавају а све мањи број пољопривредника бербу врши у клипу. Ова година је била изузетно повољна за развој усева и високе приносе, захваљујући падавинама у великим количинама и правовременим. Међутим, како за развој усева временске прилике су одговарале за развој патогена, гљивичних обољења и инсеката.
-У берби смо приметили присуство на зрну и клипу већу количину патогена. Поред присуства патогена берба је ове године почела са високим процентом влажности зрна а произвођачи, један део, није обраћао пажњу на то и складиштио је кукуруз - како у клипу тако у зрно - без било какве контроле, што представља опасност у наредном периоду. Нарочиту опасност представља складиштење кукуруза у зрну са влагом преко 14 одсто јер ће сигурно доћи до појаве плесни и ширења паразита а тиме и до лошијег квалитета зрна. Оно ће представљати и опасност за исхрану свих категорија стоке, каже заменик директора Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
Такво зрно доводи до побачаја код гравидних плоткиња и угинућа младјих категорија стоке, прасади, телади и јагњади. Најсигурнији начин складиштења зрна са повећаном влагом је силирање кукуруза млевењем у „сило јаме“ или пак буради, каце или ПВЦ фолије, као и сушење у сушарама што дугорочно обезбеђује стабилност зрна и чува квалитет.
-Код складиштења кукуруза у клипу препорука произвођачима је да клип кукуруза, који се већ годинама убацује у чардаке и кошеве помоћу елеватора, на местима где се убацује после сваког утовара у кошеве изврши пребирање клипова због кукурузне свиле, комушине и другог отпада, и тиме отклоне жаришта развоја паразита. Треба напоменути да је пре било ког складиштења клипа или зрна било потребно очистити сва складишта од прашине и третирати их инсектицидима који уједно уништавају заостале јединке жишка, наводи Срдановић.
Површине пожњевене у зрнуу наредним годинама ће се повећавати, првенствено због лакше манипулације, а и из разлога што се број сушара за житарице из године у годину повећава. То може само донети добро, како за чување зрна тако и за квалитетну и здраву исхрану стоке али и за бољу продају кукуруза. Сушењем зрна пољопривредни произвођачи, уколико цена у време бербе не одговара, могу складиштити зрно и чекати боље дане.



Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa