Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
НЕГОВАЊЕ СЛАВНЕ ПРОШЛОСТИ

Меморијални центар Цер

Одборници Скупштине општине Богатић на прошлонедељној, четвртој седници, усвојили су, поред осталог предлог одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу “Меморијални центар за очување културно-историјских вредности и одрживи развој Цера“ ДОО Шабац.
У образложењу се каже да је планина Цер у свести српског народа и свих грађана Србије синоним за Церску битку у којој је српска војска на почетку Првог светског рата, бранећи отаџбину, извојевала велику победу, која је, уједно, била и прва савезничка победа у Великом рату. Због тога међу планинама Србије Цер заузима јединствено место у култури, историји и народној традицији.
- Ово је државни пројекат који ће финансирати Влада Србије, која је већински власник предузећа. Општина Богатић је један од оснивача, са пет одсто удела, заједно са градом Лозницом, општинама Владимирци, Коцељева, Крупањ, Мали Зворник и Љубовија. Поред историјских и културних вредности, пројекат ће имати и едукативни значај и биће од општег интереса за наш народ. Поводом обележавања једног века од потписивања споразума о примирју у Великом рату, према пројекту, предвиђена је изградња читавог комплекса, спомен крста, који ће имати функцију видиковца, едукативног центра и других пратећих објеката, рекао је на седници општине Богатић, начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић.
Иницијативу је претходно подржао Савет Мачванског округа, а будући Меморијални комплекс био би изграђен на локалитету Бркинац (Липове воде) на Церу, чиме би се створили услови за трајно чување успомене на Церску битку, страдање српског народа у Првом светском рату и у свим другим ослободилачким ратовима, подизање развојних капацитета општина и градова у непосредној близини Цера, а посебно развој туристичке привреде и других привредних грана, пише у образложењу за оснивање Друштва.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa