Инфо

20. октобар 2016.20. окт 2016.
Културна баштина

ДЕРЕТИЋ У КРУПЊУ

„Још као младић, схватио сам да је историја српског народа сакривена и отуђена“
Гост Библиотеке „Политика“ у Крупњу у петак, 21. октобра 2016. године био је академик, историчар и публициста Јован И. Деретић који је у препуној сали говорио о свом животу и раду, својој мисији и пре свега о сакривеној историји српског народа. Главни предмет његовог истраживања је српска античка историја, коју званична историографија не познаје. Говори о постојању српске античке историје од 2000. године п.н. е, па до 7. века, када су по званичној историји, Срби дошли на Балкан заједно са другим словенским народима.
Реформатор попут Вука Караџића и Доситеја Обрадовића, Јеротић је доследан мисији просвећивања народа, јер, како и сам каже: “Оно што се у школама учи, када је историја нашег народа у питању, углавном није тачно!“ Жели да сазна шта народ у Србији зна о свом пореклу, ширећи истину захваљујући сазнањима кроз чињенице до којих је долазио бавећи се дугогодишњим радом. Каже да се у великим библиотекама и музејима, државним и војним документима, историјским споменицима и разним другим обележјима, између осталог, могу пронаћи и многи трагови о постојању српског народа пре него што то званична историја признаје.
Студирао је на Природно-математичком факултету од 1961. године, а 1963. године напушта Југославију и одлази, прво у Француску где је студирао на Техничком колеџу у Паризу, а потом студира историју у Лиону. Стекао је почасни докторат права у Америци. Радио је у техничкој струци (инжењеринг) у разним фирмама у Француској и Америци. До 1997. године живео је у Чикагу када се преселио у Београд. Поред српског језика, говори француски и руски, а служи се немачким, италијанским, латинским и старогрчким.
Говори да у бившој Југославији није било стручне литературе и истиче да најплодније тло за добар истраживачки рад омогућава француски језик због своје богате издавачке делатности. Још као младић у средњој школи дошао је до убеђења да је историја српског народа сакривена и отуђена. Годишње одморе проводио је истраживајући у некој од великих европских библиотека. Тренутно је окупиран проучавањем доба Немањића јер је ту много шта сакривено и погрешно.
Недавно је др Деретић од Међународне академије за генетику са дирекцијама у Америци, Русији и Јапану коначно добио потврду да се њихова генетска истраживања поклапају са његовим историјским радом. Долазак др Деретића представља велики догађај када је култура у Крупњу у питању.
Д. Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa