Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
ГРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ИНВАЛИДА РАДА ПРЕДСТАВИЛА ПРОЈЕКАТ

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ И ДОГОДИНЕ У ЗДРАВЉУ

Оживљавањем заборављеног начина прослављања Крсне славе у градским домовима по узору на прославе у шабачким кућама између два светска рата, прошлог четвртка, приређен приказ најсвечанијег дана у години за једну породицу
Публикација „И догодине у здрављу“, настала као део пројекта „Шабац Мајуру ““ Мајур Шапцу“ Градске организације инвалида рада, представљена је прошлог четвртка у Народном музеју. Присутни су имали прилику да виде на делу како се некада славила Крсна слава у градским домовима између два светска рата.
- Желим да вас поздравим у име Градске организације инвалида рада, Музеја нашег града, Градске управе. „Обележавање крсне славе између два светска рата“ наш је заједнички пројекат. Желели смо да покажемо како су некада честитари у поподневним сатима долазили и како су честитали славу домаћину, а после пола сата отприлике одлазили. Ово је пројекат Градске организације инвалида рада, подржан од Градске управе, у циљу да се оснаже жене, како са села, тако и из града. Ово је и прилика да и надаље настојимо да се још квалитетније организујемо и наше жене оснажимо ““ рекла је Мирослава Савковић, председница Градске организације инвалида рада.
Госте, представнике градских институција културе, пријатеље удружења из Холандије, градоначелника Небојшу Зеленовића, поздравио је и домаћин славе Иван Томашевић, глумац Шабачког позоришта.
- Имао сам част да будем домаћин, да поздравим све госте, да оне који нису ове године присутни позовем следеће године да нам се придруже и да ову нашу славу прославимо у весељу и још већем друштву. Овом акцијом Удружења инвалида рада хтели смо да, онима који не знају, покажемо како се славила слава код нас између два рата, од 1930-их година прошлог века, како је изгледала једна градска слава ““ додао је Томашевић.
Надајући се да ће оживети лепе успомене и подстаћи нове генерације да Крсну славу убудуће прослављају по узору на старе Шапчане и тиме наставе вишедеценијску прекинуту традицију чланови Градске организације инвалида рада реализовали су овај пројекат, како су сами нагласили, уз помоћ сарадника, појединаца и колектива. Поред комплетног описа најсвечанијег дана у години за једну породицу у невеликој књижици приложени су помало заборављени рецепти старих колача службених на крсним славама које су домаћице припремале са пуно љубави.
О.Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa