Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
И ПДВ ПРОТИВ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

ДРЖАВА ТРАЖИ А ТЕШКО ДАЈЕ

Гужве испред шалтера банака, у којима су пољопривредници најчешће отварали наменске рачуне за домаћинства, говоре да је држава најзад почела да исплаћује субвенције. То је добро али није добро што субвенције у просеку касне пет до седам месеци. Недостатак новца највише погађа произвођаче товљеника, бикова и свиња. Храна за товљенике је у ово време најјефтинија. Ко је сам производи имаће чистију рачуницу.
- Проблем је и откуп кукуруза који је 14 динара по килограму али су се и ту складиштари снашли па на влагу и сушење узимају до 1.500 килограма по вагону. Навикли смо на све живо, и да нам се смањују субвенције за ратарство у календарској години , и да нам се уместо субвенција за јунад дају за утовљеног и продатог бика. Сада касне по седам месеци и бојазан је међу нама да ли ће бити свима исплаћене. Уредба за предату стоку каже ““ ко је предао до 1. новембра исплатићемо субвенције до Нове године а за оне који продају касније, у мају наредне. Ко ће то да чека, наводи пољопривредни произвођач Драган Станковић .
ПДВ је такође проблем средњих и оних већих пољопривредних произвођача. Свако ко оствари промет преко 8 милиона динара мора у ПДВ, и то ствара додатне трошкове. Обавезе према држави су око 22.000 динара а мора се платити и књиговођа. Промет преко банака додаје на то и провизије.
-Добио сам још једног студента у кући. И то каквог! Њему не смем да закасним ни дан јер су драконске казне и њега не занима што он није шест месеци испунио обавезе према мени. Добро је да поштујемо пореске законе али је добро да држава и нас поштује. Није спорно да нам каже:“Нема више субвенција“, али није добро да нам касне када смо на њих највише рачунали, каже Станковић.
Ипак пољопривредници нису незадовољни тренутним ценама стоке на тржишту. Након четири лоше године - суше, поплава, па опет суше - једна родна је дошла. Мале парцеле усмериле су мачванске пољопривреднике да не продају примарни производ, кукуруз, већ да га усмере на тов. Ценама товних јунади су задовољни али је тржиште још нестабилно због ограниченог извоза. Свиње држе цену и за то је разлог недостатак на тржишту и виша цена увозног меса од домаћег.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa