Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
У просторијама УЛСШ представљен 15. број стрип магазина „Еон“

Скрајнута уметност

Током двехиљадитих година, када је Удружење ликовних стваралаца Шапца реконструисано, започето је са издавањем стрип магазина „ЕОН“. Иако су финансијске прилике скоро на граници лошег ентузијазма не понестаје. То је доказао и петнаести број представљен прошлог петка у просторијама УЛСШ.
- Лако је нешто покренути, али тешко је одржати. Тешко је одржати компас у временима у којима сви живимо. Важан је ентузијазам, али и да иде порука коју нудимо и коју носимо са собом свих ових година, а то је да стрип уметност живи у Шапцу. Лично бих волео да има пуно више младих који су из Шапца. Првобитна идеја нам је била да се у њему опробају и да први пут објаве своје радове наши млади људи, Шапчани. Сада, нажалост, има много мање наших аутора, а више са стране. Где су ту наши млади, наше младе снаге које ће први пут објавити, које ће се идентификовати са овим простором, из овог града, са овом климом, овим потенцијалом. Просто да им дамо ветар у леђа ““ рекао је председник УЛСШ Слободан Пеладић, главни и одговорни уредник Стрип магазина „ЕОН“.
На невеликом броју страна нашле су се стрип премијере аутора из Београда, Горњег Милановца, Новог Сада, Лесковца, Ниша и Краљева. За своје место избориле су се и две даме, и то Шапчанке, Снежана и Драгана Ђурђевић са илустрацијама.
- Први пут објавили смо стрип „Цуки“ Драгана Лазаревића ““ Ди Лазара. Ту су и остварења Светозара Живковића Свежива, Завише и Дејана Живковића из Ниша, стрип „Индонежанске бајке“ Дејана Ковачевића из Сремске Митровице, илустрација Зорана Савковића Џерија из Краљева, Милана Милетића и Николе Масловара Маслија из Горњег Милановца, продуктивног стрип сценаристе Светозара Тозе Обрадовића, стрип илустратора Горана Ђукића Горског, као и Златка Миленковића из Новог Сада. За уступљене радове и на доброј сарадњи захваљујемо се Марку Стојановићу и ауторима из Лесковачке стрип школе Андријани Цветковић, Јовани Станковић, Дејану Цветковићу, Јовану Укропини, као и Бориславу Маљенковићу и Аљоши Томићу за илустрацију насловне стране ““ изјавио је председник Стрип удружења „Биберче“ Светлан Обрадовић, заменик главног и одговорног уредника.
Нови број стрип магазина „ЕОН“ и овог пута изашао је захваљујући финансијској подршци Градске управе града Шапца. Све радове аутори су проследили на добровољној бази без икакве надокнаде. Од недостатка финансија, како је речено, више забрињава незаинтересованост младих људи којима је ова уметност и посвећена.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa