Инфо

3. новембар 2016.3. нов 2016.
РЕАКЦИЈЕ НА СМЕНУ ДИРЕКТОРА ЈКП „СТАРИ ГРАД“

ПО ЗАКОНУ ИЛИ ИСХИТРЕН ПОТЕЗ

“По мом личном мишљењу имао је намеру да буде и политичар и функционер“, тврди Живојин Вулетић. “Направљен је груб превид и начињена два кривична дела“, објашњава Драган Нинковић
Директор Јавног комуналног предузећа “Стари град“ Драган Нинковић смењен је на ванредној седници Скупштине града одржаној у суботу. Повод за његову смену било је то што директор јавног предузећа не може бити члан органа политичке странке, према Закону о јавним предузећима. Наиме, Нинковић је пре око месец дана изабран за председника Градског одбора Српског покрета обнове. На овом месту заменио је дугогодишњег председника и јединог противкандидата Живојина Вулетића.
Одобрење да се обрати одборницима за скупштинском говорницом, Нинковић на наведеној седници Скупштине града није добио, те је како наводи, одлучио да организује конференцију за новинаре у страначким просторијама СПО-а. Сат времена раније, на исту тему из Градске куће јавности се обратио Живојин Вулетић.
Вулетић: „У смени није било ничега нелегалног“
- Када су расписани избори за председника Градског одбора Нинковић се кандидовао иако је знао за неспојивост функција. Он је освојио три гласа више од мене, формирао све органе власти и обавестио централу странке о том избору. По мом личном мишљењу, имао је намеру да буде и политичар и функционер. Тако је дошао на идеју да замрзне функцију председника ГО и да своја овлашћења пренесе на другог човека који ће бити под његовом контролом и о овој „трансакцији“ је обавестио Извршни одбор странке. Ништа од овога није у складу са прописима, навео је Вулетић.
Према његовим речима, Нинковић као изабрано лице није могао да пренесе своја овлашћења на неког другог јер би то било исто као и да градоначелник своја овлашћења пренесе на другог, или неко од одборника, односно посланика.
- Њега је изабрала Скупштина Градског одбора и он не може да подноси оставку Извршном одбору. По мом мишљењу, он је желео да игра пинг-понг. Са једне стране мрежице да буде Драган Нинковић председник Градског одбора и политичар, а са друге директор ЈП, па пред заседање Скупштине да поднесе оставку, а кад се заврши да врати, рекао је Вулетић.
Нинковић: „Преиспитивање одлуке или кривична пријава“
Са друге стране Драган Нинковић тврди да је одлука да буде смењен са места директора ЈКП „Стари град“ незаконита по неколико основа.
- На последњој седници градске Скупштине градоначелник је извршио допуну дневног реда, што му је по Пословнику о раду Скупштине дозвољено. Том приликом је казао да је добио предлог о разрешењу директора ЈКП „Стари град Шабац“ од стране Комисије за именовање директора јавних предузећа која је исти донела на седници одржаној 4. 11. 2016. године. Ја одговорно тврдим да таква седница никада није одржана- почео је излагање Драган Нинковић.
Као разлог Нинковићевог разрешења наведена је чињеница да је недавно изабран за председника ГО СПО Шабац, и да са том функцијом, у складу са Законом о јавним предузећима не може бити и директор јавног предузећа. Нинковић се слаже да је закон по овом питању јасан, али да опет нису узете све чињенице у разматрање.
- Оно што нису узели у обзир је податак да сам ја 3. 11. 2016. Извршни одбор СПО у Београду известио о томе да овлашћења председника ГО СПО преносим на Петра Лончара и Љубана Дамњановића док обављам функцију директора - каже Драган Нинковић и закључује.
- Из свега наведеног сматрам, да је председник Комисије направио груб превид, и случајно или намерно учинио два кривична дела. Неистинитим извештајем обманути су одборници града Шапца да донесу одлуку која није у складу са чињеничним стањем да сам ја свој статус у странци на време ставио у стање мировања. Из тог разлога позивам председника Комисије др Зорана Марковића да сазове седницу и да се на њој утврди чињенично стање и донесе валидна одлука. Уколико се то не деси у најкраћем могућем периоду, моја дужност и обавеза је да сва документа која имам предам надлежним органима и покренем кривични поступак.
Недоумице око страначке изборне скупштине
На конференцији се Вулетић осврнуо и на сам ток изборне скупштине странке. Објаснио је да се избори у градским и општинским одборима одржавају сваке четири године. Тамо где је већи број чланова, то се обавља делегатским системом.
- На Председништву је договорено да избори буду фер и поштени. Скренуо сам пажњу да није добро да велики број делегата буде из ЈКП “Стари град“, с обзиром да је он њихов директор, као ни чланови њихових породица. Договорили смо се да буде највише 20 таквих. Он је искористио прилику да председници месних одбора делегирају људе који раде у ЈКП и дошло их је више од 50, навео је Вулетић и истакао да је о свему обавестио председника странке и Председништво. Уверен је да они неће дозволити да тако „скарадна“ скупштина буде важећа ни верификована.
Систем гласања унутар шабачког СПО-а је како наводи Драган Нинковић, у протеклих 16 година колико је био на челу Градског одбора, прописао Живојин Вулетић. Он, како каже Нинковић, није дао да гласају сви чланови него се одлучио за делегатски систем.
- Живојин Вулетић је у Председништву имао 16 чланова иако их по статуту СПО треба да их има 9. Председник ГО сам бира чланове председништва и још 16 чланова политичког савета. Сви председници месних одбора бирали су своје делегате и нико није утицао ни на кога. Апсолутна је неистина да су била 54 делегата из комуналног. Знам како је било, а знам и ко је од њих гласао за Вулетића, као и то да због тога неће сносити никакве последице. За разлику од девојке која је због Вулетићевог утицаја остала без посла у Градској управи само зато што је јавно гласала за мене - тврди Нинковић.
Пословање предузећа боље него у протеклих 30 година
Данашње пословање предузећа је боље него у последњих 30 година. У последње три године само у опрему је уложено око 150 милиона динара, док у овом тренутку на рачуну ЈКП „Стари град“ има око 18 милиона динара сопственог прихода. Неизмирене обавезе Града према ЈКП „Стари град“ су преко 100 милиона динара - тврди Драган Нинковић.
М.М./Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa