Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.
НАСТАВАК ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ

СПРЕМНИЈИ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Градови Шабац и Славонски Брод реализују пројекат прекограничне сарадње који за циљ има бољу припремљеност у случају ванредних ситуација у сливу реке Саве
Прошлог уторка представљен је пројекат „Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације“. Вредност пројета износи 889.656 евра, од чега је Шапцу намењено 444.452 евра. Представљајући овај документ градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, истакао је да град Шабац проналази друге изворе финансирања, осим буџетских. За то су потребни квалитетни пројекти који испуњавају строга европска правила, у чему је шабачка локална самоуправа показала успешност.
- Овај пројекат ће допринети решавању проблема поплава. Град Шабац не чека да му нешто падне са неба, трудимо се да на све могуће начине прикупимо средства, јер никада нема довољно новца за реализацију свих важних пројеката. Због тога су овакви пројекти, које финансирају међународне организације и институције, веома важни. Све што је било у нашем домену, а што се односи на уређење водотокова другог реда и чишћење каналске мреже ми смо урадили из сопствених средстава, а овај новац ћемо искористити за додатно опремање Штаба за ванредне ситуације, како би све јавне службе функционисале на највишем могућем нивоу. Надам се да ће овај пројекат допринети томе да се више никада не сусрећемо са проблемима са којима смо се суочили 2014. године. Планирано је да пројекат траје 18 месеци, а Град ће и даље радити на спречавању поплава, истакао је градоначелник Шапца приликом представљања уговора.
Пројекат се састоји из две фазе.
- Прва фаза представља програмске активности на јачању капацитета штабова за ванредне ситуације. Предвиђено је да штабови у оба прекогранична региона заврше обуку о поступању у ванредним ситуацијама и управљању ризицима. Поред тога, штабови ће радити, а изради стратешких докумената у виду локалних акционих планова одбране од поплава. Друга фаза пројекта подразумева набавку опреме, која укључује пумпе великог капацита, чамце и пунилице за песак. Предвиђено је и опремање два пункта за пружање психо-социјалне помоћи у ванредним ситуацијама у селима Орид и Дреновац. Ова места су препозната као најкритичније локације током поплава пре две године, навела је начелница Одељења за друштвене делатности Бојана Младеновић.
Један од партнера у реализацији пројекта биће и шабачки Завод за јавно здравље.
- Добли смо опрему која ће допринети нашем још бољем раду. Ради се о опреми која нам пружа могућност брже анализе квалитета воде на терену. Значајно ће нам бити побољшани капацитети за узорковање воде, а од велике користи ће нам бити и возило које ћемо добити. То је опрема која ће се користити на територији читавог Мачванског округа, јер Завод за јавно здравље у Шапцу покрива читаво ово подручје. Поплаве пре две године су показале не само микробиолошка загађења, већ су ставиле пред нас и ризике од озбиљних хемијских загађења. И то су веома важни разлози због којих ће нам нова опрема добро доћи, навео је др Игор Драгићевић из Завода за јавно здравље.
Добру сардњу Шабац и Славонски Брод потврдили су и пре три године, кроз реализацију пројекта „Росис, Росас, Росарум“.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa