Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ УКЉУЧИО СЕ У ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ТЕСТИРАЊА НА ХИВ И ХЕПАТИТИСЕ

ТЕСТИРАЈ! ЛЕЧИ! СПРЕЧИ!

Сваке године у Европи дијагностикује се више од 100.000 особа инфицираних ХИВ-ом. У многим земљама овај број не показује тренд смањења. Повећање обима тестирања на ХИВ праћеног саветовањем је кључна превентивна активност
Поводом Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе Завод за јавно здравље Шабац организоваће у среду, 30. новембра, поделу флајера и промотивног материјала испред Старе робне куће, у периоду од 12 до 14 часова. Заинтересовани ће моћи да добију и савете, а биће и обезбеђено добровољно поверљиво тестирање у комбију намењеном за те потребе. Истога дана, само од 16 до 17 часова, мобилна јединица Завода за јавно здравље Шабац биће стационирана у центру Богатића.
Све активности, поводом Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе, али и 1. децембра ““ Светског дана борбе против АИДС, спровешће се у сарадњи са Асоцијацијом „Дуга“, невладином организацијом, као и Домом здравља Шабац, Домом здравља Богатић, Црвеним крстом Шабац, Општом болницом Шабац и Казнено-поправним заводом Шабац.
Активности широм Србије спроводе се под националним слоганом „Тестирање је у моди! Тестирај се на ХИВ!“, док је овогодишњи европски мото „Тестирај! Лечи! Спречи!“. Циљ ове иницијативе је да се кроз комуникацију о добробитима тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе Б и Ц омогући да што више особа сазна за свој ХИВ, ХБВ и ХЦВ статус у раном стадијуму инфекције.
У нашој земљи ХИВ је присутан више од тридесет година, али још увек трећина особа од процењених 3.200 инфицираних не зна свој статус. Код више од половине дијагностификованих овим вирусом инфекција је касно примећена, односно кад је имунолошки систем значајно нарушен, чак и кад немају знаке и симптоме болести и кад је ризик од обољевања и умирања од АИДС-а већи. Што се раније дијагностикује ХИВ инфекција и започне лечење веће су шансе за дуг и квалитетан живот.
Од повећања обима тестирања на ХИВ добробити су вишеструке. Смањиће се обољевање и умирање међу пацијентима, број нових инфекција ХИВ-ом, као и преношење ХИВ-а на друге особе.
САВЕТОВАЛИШТЕ
У Заводу за јавно здравље, у ул. Јована Цвијића 1, соба 9, средом од 7.30 до 13.30, радиће Добровољно поверљиво саветовалиште. Све потребне информације могу се добити путем телефона 015 343 604, локал 113.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa