Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.

ДАН МИХАИЛА ЂУРИЋА У ШАПЦУ

У сарадњи Града Шапца и Правног факултета Универзитета у Београду, сутра ће бити обележен Дан Михаила Ђурића у Шапцу. Поводом пет година од смрти знаменитог Шапчанина и филозофа, одржаће се два предавања у Шабачкој гимназији и књижевно у Библиотеци шабачкој.
Михаило Ђурић је рођен 22. августа 1925. године. Студирао је право, филозофију и класичну филологију на Правном и Филозофском факултету. Докторирао је на тему “Идеја природног права код грчких софиста“ 1954. године, када је изабран за асистента на Правном факултету, на ком је дванаест година касније постао редовни професор.
Због крититке уставних амандмана 1971. године, осуђен је на девет месеци строгог затвора. Научни рад је наставио на Институту друштвених наука у Београду од 1974. до 1990. године. На Правни факлутет вратио се 1991. а годину дана касније је пензионисан. Умро је у новембру 2011. године.
Српски Сократ је живео онако како је, друге учио, да би између онога што мислимо, говоримо и чинимо, требало да постоји знак једнакости.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa