Инфо

24. новембар 2016.24. нов 2016.
ЕКОНОМСКИ БАРОМЕТАР

ОДБРАНА ВЛАСТИ И ОСВАЈАЊЕ ВЕРТИКАЛЕ

У редовној колумни у “Данас“-у недавно сам писао о трећем српском устанку за „вертикалу“, златној рибици која испуњава „три и више“ жеља. Бизнис, кредит, ИМТ (Има ли Мене Ту), функција, запослење, аутобус и сендвич. Данашња дефиниција вертикале гласи - то је замишљена права линија од Београда до општина и градова. Која тежи “бесконачности“. Да сви “локали“ буду “вертикалом“ директно повезани са Београдом и премијером.
Борба за “вертикалу“ је кулминирала на последњим општим локалним изборима. Многи тврде да су баш због “вертикале“ истовремено расписани и парламентарно-премијерски избори. Усред мандата, кад му време није, и са унапред познатим исходом. Широм Србије су кружиле групе “разбацаних“ момака. Да обезбеде логистичку подршку поклон пакетићима, “посаветују“, а по потреби, понеког и претуку. Као на пример бившег председника општине Мионица, иначе каратисту са црним појасом “високог дана“. Кад су њега успели, шта су могли очекивати они “жгољавији“. Језик за зубе, каква предизборна кампања?!
Елем, успостављена је масовна и дуга вертикала. Кад је “пао“ и традиционално “жути“ Врачар, најбоље се видела снага “вертикале“. Која није стигла само до двадесетак општина и једног града. За опозицију мало, а за власт још мање. Па су кренули у постизборну борбу за “вертикалу“. Са више артиљеријског оружја. Пребези, прелетања и прекомпоновања. Са све наводним “парама“ и обавезним “момцима“.
Недавно су се највећи окршаји водили у Шапцу. Једином од 23 града, где нема “вертикале“. Још од поплава Лета Четрнаестог, када је град привремено “заузела“ војска, на челу са главнокомандајућим, Шабац је на “нишану“. Тако су недавно два одборника “прелетела“ у покрет за вертикалу. Власт је узвратила са једним. Шабац није “пао“. Чак су усвојили и план буџета за наредну годину. Као први у држави. Освајање вертикале за сада није успело. Што не значи да ускоро опет неће бити напада. Прича се да је формиран и посебан “кризни штаб“ са “делегатима“ из престонице и окружења, који свакодневно заседа и прави планове. Да помогну локалним напредњацима. Што подразумева да и “одбрана“ мора бити у сталном заседању.
Колико се “претерало и погубило“ нека послужи “истинит“пример ауто пута Нови Сад““Рума““Шабац. Ових дана републичко ““ војвођанска вертикала, интензивно лансира вест о будућој изградњи деонице Нови Сад““Рума и тунела испод Фрушке Горе. Код Руме се стаје. Иако је измерено да су Шабац и канадска компанија (уз подршку канадског амбасадора) још пре осам месеци упутили ресорном министарству писмо о заинтересованости за изградњу деонице Рума““Шабац и тражили пријем, а никаквог “абера“ још нема, постаје јасан значај “вертикале“. Почели се и инвеститори делити на “наше“ и “ваше“.
Што се најбоље видело код потписивања уговора са “Јазакијем“, вероватно највећом производном инвестицијом у Србији. У Влади уговор потписао државни секретар. Превише скромно и дискретно, кад се зна да премијер иде на сва “отварања и уговоре“ са министрима и осталом “дворском свитом“. Недавно је на потписивање уговора са немачком фирмом са сличном производњом, у Крушевац дошао читав “државни врх“. У Шабац на потписивање већег уговора веће компаније, није дошао “нико“. За 1.400 запослених “сви“, за 1.700 “нико“. Та фамозна “вертикала“?!
Тренутно је у жижи јавности велики напад на Чајетину. Малу општину са великим буџетом. Која има Златибор и сталног председника Милана. Побеђује сваки пут са преко 50 одсто. Не помаже ни “Вучићев ехо“. Прво му је претила министарка грађевине, сада су га “напале“ пореске и друге полиције. Иако они само протестују што не добијају дозволе за градњу вишекилометарске гондоле од Златибора до скијашких стаза на Торнику. Са десетак милиона евра сопствених пара. Ваљда “ови доле“ не смеју у толике инвестиције без “ових горе“. Зна се ко има приоритет на телевизији и насловним странама. Бy тхе њаy, “случај Чајетина“ је посебно занимљив јер ту већ постоји вертикала. Председник је високи функционер партије (СНП) из владајуће коалиције. Чему онда напади? Зато што председник ради по своме и неће да слуша. Како ради, показују избори.
На крају, истине ради, да истакнемо да је било и покушаја прекомпоновања “вертикале“. У суседним Владимирцима, “жути“ Јанко скупио већину и остао у дворишту зграде Општине. Да држи седнице на “отвореном“. Нису им дали да уђу. Док опет нису остали без тог једног “већинског“ одборника.
Пише: Драган Вујадиновић, економс

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa