Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
ЧУВЕНИ ВАТЕРПОЛИСТА О ТРИГЛАВ РЕГИОНАЛНОЈ ЛИГИ, ШАПЦУ И ВАТЕРПОЛУ

ШАБАЦ ПУН ПОГОДАК ЗА РЕГИОН

“Године трајања најефектнији су доказ оправданости формирања Регионалне лиге. Улазак Шапца у РЛ испоставио се као прави потез” уверен је у ексклузивном разговору директор “Триглав регионалне лиге”, Миливој Бебић
Највећи поклоници ватерпола памте га као стрелца кључног гола на ОИ 1984, обележио је трофејни спорт на овом подручју, члан је Куће славних ФИНА. Данас је у спортским функционерским водама.
ВК “Шабац” има статус “чуда” ове сезоне у Регионалној лиги. Прилика да “из прве руке” сазнамо како се у хрватској ватерполо јавности гледа на резултате овдашњег клуба?
- Улазак “Шапца” у Региналну лигу је пун погодак. Они су најпријатније изненађење, а ми у организацији смо презадовољни. Добили смо тим који је квалитетом, резултатски на високом нивоу и клуб који прати велики број гледалаца, уз то способан да утакмице организује на највишем нивоу. ВК “Шабац” је позитиван пример промоције ватерполо спорта.
Према, још увек, незваничним подацима, Шапчани су и најпосећенији клуб ВРЛ А2?
- Симбиоза публике и клуба је предуслов одличне атмосфере на утакмицама, она подстиче играче да играју на вишем нивоу, постаје додатни извор енергије, а онда долазе и одлични резултати. Није ништа дошло само од себе, већ верујем да је суштина у одличној промоцији утакмица и лиге.
Тимови бивше СФРЈ једни су од најуспешнијих у Европи. Много тимова су били шампиони Европе, још више финалисти, има освачаја Лен купа. Ипак је била неопходна Регионална лига?
- На овим просторима се игра сјајан ватерполо и то је необорива чињеница. Имамо успешне клубове и репрезентативне велесиле као што су Србија, Црна Гора и Хрватска. Ипак, појединачно свака држава има мањи број квалитетних екипа и домаће лиге не пружају довољно јаких мечева. Градови овог подручја географски су блиски, а трошкови пута нису велики у односу на број квалитетних утакмица и бенефита које они доносе. Регионална лига траје девет година и не би толико опстала да нема позитивне резултате.
Специфичност регионалног такмичења су две лиге А1 и А2?
- Ширењем лиге, повећан је број клубова на чак 18, успели смо укључити све најбоље клубове, а како није било довољно термина за јединствену лигу и како је претила опасност да део екипа буде ускраћен за квалитетне утакмице, дељење у две групе било је најбоље решење.
Ватерполо никада није био маркетиншки профитабилан као фудбал или кошарка. Како подићи интересовање спонзора за улагање у овај спорт? Да ли је сувише ватерполо ослоњен на ентузијазам људи, финансијера?
- Ниједан спорт не може опстати без ентузијаста, но ми од почетка имамо генералног спонзора, осигуравајућу компанију “Триглав” која је регионално присутна и нашла је свој маркетиншки интерес у ватерполу. Користим прилику да им се захвалим. Увек ће фудбал и кошарка бити у предности, али када би јавност била боље информисана о резултатима, било би више и спонзора. Има напретка и на том плану. Већ неколико сезона имамо одличну сарадњу са ТВ Арена Спорт, расте посећеност кроз ливесцоринг и сл. ТВ Арена Спорт редовно преноси две утакмице једног кола у одличним терминима, пред утакмицу Лиге шампиона у фудбалу. Једино где нисмо задовољни је сарадња са писаним медијима.
Када говоримо о организованости, стабилности и континуитету резултата, ВК “Југ” се издваја као пример у региону?
-“Југ” живи сто година, а одувек га издваја подршка и љубав Дубровчана према клубу негована од малих ногу. Ватерполо је у Дубровнику спорт број један и управа то поштује водећи рачуна да тим квалитетом увек буде у врху европског ватерпола. “Југ” је у Дубровнику исто што и “Хајдук” у Сплиту или кошаркашки клуб у Задру.
У Вашем Сплиту, егзистирају три клуба: “Јадран”, “Морнар” и ПОШК. Разводњава ли то квалитет или конкуренција помаже?
- Живео сам близу отвореног пливалишта ПОШК–а, на плажи тзв. Фируле. Ту сам проводио детињство, а лети је било много активности и ватерполо утакмица. Тако сам заволео ватерполо и са 10, 11 година отишао на први тренинг. Данас сваки од три клуба има своје отворено пливалиште и предност Сплита је постојање три клуба. “Јадран” постоји од 1919. ПОШК од 1937. а “Морнар” од 1945. Дуга традиција показује да трају са разлогом. Један другог чине јачим. Чим се један издвоји, сви најбољи пређу ту и тако су “Јадран” и ПОШК дошли до “крова” Европе. Опет, захваљујући три клуба, наш спорт тренира много деце, тренирају, играју, а ми добијамо широку базу која би нестала када би се сви ујединили у један клуб.
За крај ћемо поменути репрезентације. Да ли је Србија из претходне године најбоља селекција свих времена по Вашем мишљењу?
- Деловаће да избегавам одговор, али заиста није тако. Тешко је упоређивати екипе из различитих периода. Неоспорно је најуспешнија и једна од најбољих јер је освојила све и стално је у врху. Свако време носи неке специфичности, напредак, технологију, правила. Има Србија неколико вансеријских појединаца, а било их је и у претходним репрезентацијама Србије. Не бих издвајао имена, само због тога што ћу некога ненамерно изоставити.
Да ли је Регионална лига испунила сва очекивања?
Апсолутно. До пре неколико година првих шест клубова из РЛ учествовало је у Лиги шампиона која је бројала 12 клубова, плус “Про Реко”, некадашњи учесник Регионалне лиге. Сада када придодамо Партизан и Ц. Звезду тимове који су до скоро били у врху Европе, можемо рећи да је кроз нашу лигу прошло 9 од 12 најбољих клубова света. Тешко је набројати учеснике Ф4 и Ф6 Европске лиге. О играчима не треба ни говорити.

Губи ли ватерполо на популарности у свету у односу на време када сте Ви играли? Спомињала се чак и могућност значајних промена правила како би ватерполо био популаран за гледаоце?
Изгубио је, сигурно, на популарности у неким државама. Истина је да нисмо пратили трендове, као што су успешно радили фудбал, кошарка, рукомет, делимично и одбојка. Конкуренција је велика, не само у спорту, где има много више спортова него раније, већ и у другим друштвеним активностима које се дешавају и привлаче гледаоце. Промена правила је последње што треба да се уради како би се повећала популарност. Сматрам много делотворнијим продужење клупске сезоне, подизање квалитета стручног кадра и код нас и у свету. Треба размотрити и делимични улазак у отворене базене током раног лета. Има још много тога што треба урадити пре промене правила.
Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa