Инфо

30. март 2017.30. мар 2017.
Отераћу страх из Србије
Разговор са председничким кандидатом Вуком Јеремићем

Отераћу страх из Србије

Србија шапуће. Више нико гласно не говори, као да је завладао неки чудан страх. Страх од онога што доноси нови дан, страх од немаштине, страх од незапослености, страх од тога да нема никога ко може да вас заштити, вас и ваша права, и то мора да се промени, категоричан је председнички кандидат Вук Јеремић
Били сте врло активни у претходна два месеца, обишли сте много градова по Србији. Шта је Ваш главни утисак сада на крају изборне кампање?
-Мој основни утисак је да људи у Србији живе веома лоше. Живи се лошије него пре пет година. Плате су мање, а трошкови живота све већи. Осим тога, Србија шапуће. Више нико гласно не говори, као да је завладао неки чудан страх. Страх од онога што доноси нови дан, страх од немаштине, страх од незапослености, страх од тога да нема никога ко може да вас заштити, вас и ваша права, и то мора да се промени.
Да ли је Србија спремна за промене и шта је то што прво желите да мењате као председник?
-Србија мора да постане пристојна земља. Моја прва промена биће смена Александра Вучића. Развластићу га одмах са места координатора свих служби безбедности. Онога тренутка када са њим уђем у други круг, практично ће постати јасно да он нема натполовичну подршку и да влада без легитимитета у народу. И то је крај за његов режим.
Утисак је да се штаб Александра Вучића посебно усмерио на тешке оптужбе на Ваш рачун. Како се носите са тим, мислите ли да је то зато што вас се плаше?
-Није то никакав утисак, то је истина. Моја породица и ја смо у овој кампањи изложени бруталним нападима, оптужбама, увредама, активисти и волонтери који су се ангажовали у мојој кампањи су претучени у Нишу и на другим местима по Србији. Јасно је њима да само ја могу да победим Александра Вучића у другом кругу и да вратим наду и осмех на лица грађана Србије.
Ни ви не остајете дужни у оптужбама на рачун Александра Вучића и његових сарадника, посебно апострофирате премијеровог брата и Бебу Поповића као моћне људе из сенке. Имате ли доказе за то?
-Наравно да имам доказе, а свако у Србији зна шта ради Андреј Вучић и шта ради Беба Поповић. Не постоји град у Србији који сам посетио а да ми људи нису говорили шта се све дешава у том граду и ко руководи тим дешавањима. Све доказе чувам за ТВ дуел који је одлазећи премијер најавио ако дође до другог круга, и тада ћу га питати оно што Србија жели да га пита и оно што су мене грађани Србије питали. Неће моћи да се крије иза намештених питања новинара и да води бесконачно дуге разговоре сам са собом, успут вичући и вређајући новинаре.
Ваша супруга је активно укључена у кампању. Колико вам то помаже и како објашњавате нападе на њу?
-Не знам тачно шта мислите када кажете да је моја супруга активно укључена у кампању. Моја супруга мене подржава у свему што радим, па ме подржава и у овој кампањи. Она је личност за себе, има своју каријеру, своје име и презиме. Да ли ми то помаже? Мислим да је тако, јер моја супруга и њена подршка мени много значе, а напади на њу јесу још један доказ примитивизма, бахатости и бешчашћа оних који су данас, стицајем околности, на власти. Оно што може да охрабри јесте чињеница да велики број људи у Србији то примећује. Када смо били у Кикинди пре неколико дана, након оног скандалозног саопштења Александра Вучића, које је потписао извесни господин Јованов, много људи је пришло да ми се извини због онога што је урадио тај њихов суграђанин.
Медијска кампања је прљавија него икад, колико ће то утицати на исход изборне трке?
-Није питање колико је медијска кампања прљава, него је питање слободе медија по мени кључно питање. Ви данас када погледате анализе извештавања о овој кампањи, остаје вам само да се чудите. Много више времена од мене у овој кампањи имали су кандидати чији је рејтинг више него дискутабилан, али то је Србија данас и зато се ја борим и зато треба да мењамо ствари из темеља.
Јесте ли ви досистички кандидат?
-Не, ја нисам никакав досистички кандидат, ја нисам кандидат ниједне партије, ја сам кандидат народа. И то је јако битно да поновим - кандидат народа! ДОС, заједно са радикалима, најгорим од онога што је било у радикалима, данас врши власт у Србији и они су непосредно окружење Александра Вучића.
На чије све гласове рачунате? За Вас кажу да сте прихватљиви и социјалистима и националистима и грађанској елити. Да ли је то предност или мана?
-Мислим да је Србији неопходно национално јединство. Доста нам је подела на националисте, социјалисте, грађане, првосрбијанце, другосрбијанце… Желим да променимо систем који је давно престао да ради у интересу народа и који тренутно ради само у интересу оних који су на власти. Убеђен сам да за такав подухват имам подршку грађана Србије.
Шта мислите да је Ваша кључна предност у односу на Вучића у другом кругу?
-Александар Вучић је у претходних пет година дао безброј обећања. Ниједно није испунио и грађани Србије то знају. То знају радници којима је обећавао куле и градове, а на крају су завршили са сумњивим инвеститорима и са фабрикама у којима морају да носе пелене јер им се забрањује да иду у ЊЦ. Управо та прекршена обећања су оно што ће грађане Србије определити да промене Александра Вучића и да промене ову власт.
Мислите ли да су спискови утицајних личности које подржавају Вучића и Јанковића битни за опредељивање бирача? Ви то нисте радили.
-Списак оних који подржавају Александра Вучића сваким даном се крњи. Изгледа да су тамо против своје воље “потписани” неки људи. Списак 100 за Александра Јанковића је друга врста списка, али мени, уз дужно поштовање свакога од тих људи, они су важни једнако као и сваки други грађанин у Србији. Рачунам на подшку свих оних који свакодневно улажу велики труд и напор да опстану и остану у овој нашој заједничкој земљи. Рачунам наравно и на сваког оног становника Србије чије се име нашло и на једном и на другом списку о коме говорите.
Ви сте још на самом почетку кампање изашли са програмом у 70 тачака за побољшање стања у Србији, мислите ли да ћете то све моћи да остварите у амбијенту у коме владу воде СНС И СПС?
-Једини сам кандидат који је изашао са програмом, мислим да се та чињеница често у медијима покушавала сакрити. Имам конкретан план и програм како да Србија живи боље. А што се тиче амбијента у којем би тај програм требало да се оствари, о коме ви говорите, ја сам убеђен да ће ова власт губитком председничких избора изгубити и парламентарну већину и да ћемо или имати неку другу већину или бити суочени са брзим парламентарним изборима. Тако нешто је најавио и Александар Вучић, мада мислим да ни грађани Србије, а ни ја нисмо наивни па да верујемо и у једно његово обећање.
Имали сте у кампањи подршку људи који су у локалној власти у неким градовима. Између осталих и градоначелника Шапца Зеленовића?
-Тако је. Није он једини из гарде младих и успешних политичара који ме подржава. Изузетно сам захвалан на томе сваком од њих. Шапчани су знали шта раде када су изабрали свог градоначелника. А ја му се захваљујем на подршци.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa