Инфо

16. децембар 2010.16. дец 2010.
РОМСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

РОМКИЊЕ ДУПЛО ДИСКРИМИНИСАНЕ

У својим породицама Ромкиње дискриминисане као жене, у друштву као представнице националне мањине. Најнеопходније решење питања образовања и проналазак места у систему запошљавања
На територији Шапца тренутно живи око 10.000 Рома. Од тога више од половине чине жене. Оне су данас у незавидном положају. Поред тога што су свакодневно изложене полној дискриминацији у оквиру породице, друштво их, углавном, омаловажава као припаднице националне мањине.
- Ромкиње су вишеструко дискриминисане. У својој средини као жене, а у већинској заједници као мањина. Људи морају да признају да постоје различите врсте дискриминације. Најтежа је она “тиха“ дискриминација, најуочљивија на примеру када Ромкиња тражи посао. Телефонски разговор одлично прође, ЦВ идеалан, а онда дође лично на разговор са послодавцем који када види да она антрополошки подсећа на Ромкињу, аутоматски нађе неки изговор да је одбије ““ каже Софка Васиљковић заменица председника Националног савета ромске националне мањине.
Горући проблем представља необразовање. Мали број завршио је средњу школу. Углавном трогодишњу. Факултетски образоване Ромкиње на територији Града Шапца, још увек нема.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa