Инфо

11. мај 2017.11. мај 2017.
ШАБАЦ ГРАД ЗНАЊА
ЧИТАВИМ НИЗОМ ПРОЈЕКАТА И ИДЕЈА НАШ ГРАД ПРЕДЊАЧИ У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА

ШАБАЦ ГРАД ЗНАЊА

Својом активношћу, организацијом и финансирањем, град у великој мери промовише развој образовања. Пред Шапцем је сада једна велика идеја, пројекат, по којем би сва деца ишла у једну смену током школовања. Наставља се реализација пројекта е-Сова. Све школе би требало да добију фискултурну салу. Шабац добија балетску школу
Последњих неколико година очигледна је тежња нашег града да стекне репутацију града знања и културе. И то, колико год се неко не слагао са актуелном влашћу или не, Шапцу полази за руком.
Својом активношћу, организацијом и финансирањем, град у великој мери промовише развој образовања. На десетине образовних кампова за децу, семинара, конгреса, организовано је у протеклом периоду. Пред Шапцем је сада једна велика идеја, пројекат, по којем би сва деца ишла у једну смену током школовања.
- Шабац има идеје које су специфичне у односу на друге градове у Србији и оне за циљ имају улагање у знање и образовање. Кровна идеја је везана за све школе у једној смени. То подразумева читав низ активности и улагања у инфраструктуру – каже за „Глас Подриња“ Горан Стојићевић, помоћник градоначелника Шапца.
Према његовим речима, школарци у Шапцу неће на наставу ићи у седам или пола осам, већ од пола девет, девет. Имаће више времена за одмор, биће дуже у школи која ће да им понуди многобројне садржаје.
- Ђаци ће радити домаће задатке у присуству наставника, имаће више часова физичке културе, а биће им обезбеђени и здрави оброци. Наставни кадар једва чека реализацију ове идеје, али морам да признам да и даље не верују да ће се она остварити– напомиње Стојићевић.
Овај пројекат би подразумевао изградњу три нове школе или реконструкцију већ постојећих. У Шапцу иначе постоји 13 основних и 9 средњих школа.
Пројекат за који се чуло и ван граница нашег града је е-Сова. Ради се о информатичкој обуци за рад са програмским језицима за све узрасте.
- У првом тренутку се пријавило 1.500 полазника, а од тога их је остало 800. Њих 80 је прошло и другу фазу обуке, такозвану праксу. Неки од њих су већ добили посао, а за остале се тражи. Брзо се проширила вест да у Шапцу има 80 обучених програмера и ми ћемо да наставимо са овим пројектом – истиче наш саговорник.
Једна од идеја је и да све школе у Шапцу имају спортску салу. Стојићевић додаје да се ради о скупом пројекту, али да се проналазе модели који се тичу партнерства са приватним сектором. Размишља се о изградњи балона или конструкција.
- Радимо и на увођењу дуалног система образовања. Ради се о потребама привреде и сасвим је у реду да, уколико постоји интересовање за стручним кадром, да се у Шапцу школују потребна занимања – каже помоћник градоначелника.
Шабац би, према његовим речима, ускоро требало да добије балетску основну и средњу школу, као и научни центар који би за циљ имао организовање кампова знања. На све ово треба додати и летње и зимске школе, Шабачки театарски покрет, чињеницу да су наши најбољи студенти постали саветници градоначелника, сарадњу са факултетом Сингидунум за писање пројеката, као и подршку Олимпијцима и Друштву учитеља. Захваљујући добрим пројектима, градска управа је успела да обезбеди око 100 милиона динара из Републике на име пројеката који се тичу образовне инфраструктуре.
КОБНА ЗАБРАНА ЗАПОСЛЕЊА
- Забрана запослења у јавном сектору је изузетно штетна по образовни систем. Због дејства овог Закона, нема конкурса, а самим тим се по хитном поступку запошљавају људи са сумњивим дипломама. То је проблем на нивоу целе земље, и требало би пажљивије да се води рачуна о томе ко школује нашу децу – наглашава Горан Стојићевић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa