Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
СА ХИВОМ СЕ  ДАНАС ЖИВИ
ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ПРЕМИНУЛЕ ОД ХИВ-АИДС

СА ХИВОМ СЕ ДАНАС ЖИВИ

Наша национална стратегија за борбу против ХИВ истекла је 2015. године. Министарство здравља није урадило нову стратегију, а још један проблем је и што Министарство здравља не финансира никакве ХИВ превентивне програме
Поводом међународног дана сећања на преминуле од ХИВ – АИДС Асоцијација Дуга је 21. маја у пешачкој зони организовала акцију саветовања и тестирања на ХИВ. У Србији од 2015. године не постоји национални одговор на ХИВ инфекцију, а број новоинфицираних особа расте. Асоцијација ДУГА је у периоду од 19. до 21. маја у склопу обележавања Међународног дана сећања на преминуле од АИДС, реализовала 6 уличних акција у Шапцу, Сремској Митровици, Руми, Рашки, Краљеву и Београду. Укупно су имали 83 саветоване и тестиране особе, а реактивних резултата није било.
-Данашњу акцију организујемо са Градом Шабац и компанијом Глаксосмитихцлине која нам је дала финансијска средства и тестове. Овим желимо да освестимо људе да ХИВ није излечива болест. Иако ми имамо адекватну терапију, 15 лекова на позитивној листи, ипак свакој особи која је ХИВ позитивна, квалитет живота је доста нижи. Ми кажемо да се са ХИВ данас живи, и то је тачно али свака особа која је ХИВ позитивна требало би да прима терапију. Оно што је проблем у Србији је непостојање националног одговора на ХИВ – истиче Александар Прица, председник Асоцијације Дуга и члан Републичке комисије за ХИВ, туберкулозу и полнопреносиве инфекције и наводи да је 2014. године престало финансирање од највећег финансијера ХИВ превентивног програма у Србији Глобалног фонда.
-Наша национална стратегија за борбу против ХИВ истекла је 2015. године. Министарство здравља није урадило нову стратегију, а још један проблем је и што Министарство здравља не финансира никакве ХИВ превентивне програме. У саветовалиштима која раде при институтима за Јавно здравље, Заводима за јавно здравље, студентским поликлиникама и Градским заводима за јавно здравље још увек постоји мали број саветованих и тестираних особа, зато што радници седе у својим канцеларијама. Организације које имају своје мобилне медицинске јединице, немају довољно финансијских средстава, а ми смо фактички остали једина организација цивилног друштва која уз помоћ градова у Србији и Глаксосмитхцлине компаније успе да обезбеди финансијска средста за даљи рад на превенцији.
Познато је колико људи не воле да иду у наше институције нарочито када је у питању ХИВ или било која полнопреносива болест, тако да су уличне акције невладиних организација веома добро решење за превенцију. Уличне акције нису место на које долазе особе које су биле под неким ризиком и оне служе и као промоција добровољног и поверљивог саветовања и тестирања. ХИВ се у Србији повећава, а ту чињеницу игнорише и Републичка комисија за ХИВ и туберкулозу. Иако је Александар Прица због повећања броја инфицираних ХИВ предлагао комисији више пута састанке, одговора није било. Број инфицираних се 2015. у односу на 2014. годину повећао за 38 одсто, тачније постоји 139 новооткривених, на ХИВ позитивних особа.
За људе у Асоцијацији Дуга, који раде на превенцији ХИВ/АИДС и који издају ХИВ + резултате, веома је битно да клијенти касније имају и адекватну терапију, стога се увек залажу за увођење нових, бољих лекова.
Лекови који се користе у терапији ХИВ, антиретровирусна терапија (АРТ) не могу да доведу до излечења инфекције ХИВ, али делују на успоравање размножавања вируса, што се у клиничким испитивањима показује као ефикасност дејства АРТ лека.
Код нас тренутно постоји 15 лекова на позитивној листи за лечење од ХИВ. Нажалост, тренутно доступне терапијске опције на Листи лекова РФЗО нису усклађене са ЕАСЦ водичем. Ниједна фиксна комбинација из препоруке ЕАСЦ водича не налази се на Листи лекова у индикацији за пацијенте који започињу терапију или већ имају искуства у терапији.
Неопходно је омогућити новодијагностикованим пацијентима који махом чине младе особе да се лече терапијом најновије генерације, пошто су ефикасни, имају повољан профил толерабилности и високу генетску баријеру за настанак резистенције.
К. Јекић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa