Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
У ШАПЦУ ОДРЖАН 10. КОНГРЕС УРГЕНТНЕ МЕДИЦИНЕ

ДЕМОНСТРАЦИЈА ТРАНСПОРТА ХЕЛИКОПТЕРОМ ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ

На скупу говорили еминентни предавачи из Србије и иностранства. Практично приказано улажење и излажење из хеликоптера, а доктори имали прилику да виде опрему која се у њему налази
Шабац је био домаћин 10. Конгреса ургентне медицине Србије који организује Секција ургентне медицине Српског лекарског друштва. Конгрес је одржан од 18. до 21. маја у хотелу “Слобода”, а на њему су говорили еминентни предавачи из Србије и иностранства.
Скуп су отворили др Никола Бељић, председник Организационог одбора Конгреса, Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и др Јасмина Станковић, в.д. директора Дома здравља “Др Драга Љочић”. Окупљенима су поздравне речи упутили академик Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва, прим. др Корнелија Јакшић Хорват, председник Секције ургентне медицине и проф. др Велибор Васовић, председник Научног одбора Конгреса.
-На Конгресу се говорило о свим темама које су важне за збрињавање критично оболелих пацијената, из области кардиологије, трауме, неурологије, пулмологије. Стучни предавачи изнели су све актуелности и новости. Поред теоријског дела, одржане су и четири радионице, навела је прим. др Корнелија Јакшић Хорват.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изразио је задовољство што су специјалисти ургентне медицине изабрали баш Шабац да буде домаћин њиховог јубиларног скупа.
-Ово је показатељ да Шабац има шта да понуди и да овде могу да се осећају пријатно. Добили су на располагање све што им је било потребно да скуп буде одржан на највишем нивоу. Сигуран сам да су наши лекари који раде у Дому здравља и Општој болници сазнали нове ствари које ће допринети да се пружи што боља здравствена заштита нашем становништву. Политика града је да нико не буде заборављен и да свако може да се лечи на најбољи начин, изјавио је градоначелник Зеленовић.
Први пут у Србији одржана је демонстрација стандардних поступака хеликоптерског транспорта пацијената, који је одржала служба из Ели Фриулиа из Италије, одакле је летелица. Практично је приказано улажење и излажење из хеликоптера, а доктори су имали прилику да виде опрему која се у њему налази. На овај начин транспортују се пацијенти који су већ збринути до установе у којој ће имати дефинитивни третман.
-Нажалост, у Србији не постоји хеликоптерска служба која би требало да буде саставни део службе хитне медицинске помоћи. Надамо се да ће у скоријој будућности надлежни схватити колико је важно да се ова служба успостави и код нас. Нарочито би то било значајно када се ради о неприступачним пределима где возила хитне помоћи не могу на време да стигну. Живот спасава 10 минута, истакла је Корнелија Јакшић Хорват.
Скуп је био веома посећен, било је око 250 учесника. Гости предавачи су дошли из Немачке, Италије, Русије, Мађарске, Француске.
Секција ургентне медицине такође обележава јубилеј, ове године славе 25. рођендан.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa