Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
ИСТРАЖИВАЊЕ „ГЛАСА ПОДРИЊА“ О ЗАЈЕДНИЧКОМ НАСТУПУ СТРАНАКА ПРОТИВ РЕЖИМА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА ГРАДСКИМ ИЗБОРИМА У БЕОГРАДУ

ХОЋЕ ЛИ СЕ ОПОЗИЦИЈА УЈЕДИНИТИ? ВУК ЈЕРЕМИЋ:

МОРАМО БИТИ ЗАЈЕДНО
Вук Јеремић је остварио на председничким изборима у Србији резултат од скоро шест одсто гласова и био четвртопласирани. Нема намеру да одустане од бављења политиком и верује да су предстојећи локални избори у Београду идеална прилика за заједнички наступ опозиције.
Верује да је уједињење опозиције најважније питање у српском политичком животу.
- Немамо шта да тражимо на београдским изборима ако не покажемо спремност да ставимо по страни личне и страначке интересе, као и личне сујете. Ако не будемо у стању да се ујединимо, показаћемо неозбиљност због које ће нас грађани казнити или одсуством са избора, или гласањем за неке треће кандидате. Нека ми неко каже да ли постоји иједан нормалан разлог због чега сви они који заиста желе да дође до промена, нису у стању да кажу да на београдске изборе треба да изађемо заједно. Па, нећемо у Београду да одлучујемо да ли се иде у НАТО или не, или о тако неком стратешком питању. Београдски избори су идеална прилика.
Шта ако не дође до уједињења?
- Разумем да постоје идеолошке, чак и вредносне разлике, између одређених делова опозиције, али ми напросто немамо право да дозволимо да те разлике буду у првом плану, јер ми живимо у елементарној непогодини на свим нивоима. Не будемо ли у стању да наступимо заједно, судиће нам историја.
Изјавили сте да никада више не бисте изашли на изборе под оваквим условима?
- Не треба понављати грешку са председничких избора и излазити на клање као што се десило 2. априла. Кроз заједнички наступ треба инсистирати на томе шта су услови за упристојење нормалних услова. После тога, када направиш ту врсту заједништва, тада ће тешко да искочи неко, или уколико искочи – тада ће бити ти који ће бити кажњени на изборима. Биће то тежак посао, али не и немогућа мисија.
Најавили сте формирање нове странке на јесен?
- Резултат који сам остварио на председничким изборима није толико лош колико је изгледао у изборној ноћи. Анализирали смо шта се десило. Изузетно сам захвалан свима који су за мене гласали. Имам и према њима и према свим другим грађанима обавезу да наставим политички ангажман. Све те приче да је Вук побегао, отишао, пробао, па када је видео да не иде - отишао у Америку, немају везе са истином. Последња два месеца провео сам на постављању темеља за стварање нове политичке организације која ће и у формалном смислу бити формирана на јесен.
Како коментаришете почетак мандата председника Србије Александра Вучића?
- Ако је мандат председника Србије започео дављењем новинара, како ли ће се тек завршити? То је, речено најблажим речником, скандал. Једна врста дивљег запада. То не може да се заврши добро, таква врста бандитског понашања према грађанима у по бела дана, пред камерама, говори о томе да они више немају асполутно никакву ограду. Пре свега, од нас грађана зависи да ли ћемо да пристанемо да живимо у таквим условима.
ЗОРАН ЖИВКОВИЋ:
НЕ СМЕ ДА БУДЕ СУЈЕТА
О потреби уједињења опозиције говори и лидер Нове странке Зоран Живковић.
- Опозиција мора да се уједини, и никако не сме да буде сујета, личних односа, или било чега. Не признајем личне односе у политици. Могу неког да волим, мрзим, поштујем, али постоји виши циљ, а то су београдски избори. Морамо да превазиђемо све осим идеолошких разлика. То је једина граница која не сме да се пређе. Странка коју водим не може да буде у коалицији са онима који су против нашег пута ка Европској унији и не могу да будем са онима који величају туђе председнике, који су, иначе, прави диктатори.

Без обзира што су ово локални избори?
- Без обзира на ту чињеницу. Говорим о предизборној коалицији. Када је реч о послеизборној коалицији, апсолутно нема сарадње са режимом и са Српском радикалном странком.
Да ли је онда вероватније да на предстојеће изборе опозиција иде у две колоне наспрам режима?
- Да, и то је нешто што је добро. Верујем да тако можемо да добијемо већи број гласова, односно да ће Александар Вучић процентуално да добије мање. Циљ Нове странке је да се направи коалиција и да та коалиција буде победник избора. Дакле, не цензус коалиција, већ коалиција која ће да победи, а победа је све преко 30 одсто пошто нико неће имати 50. Таква победа би Београду донела власт која ће бити добра за грађане престонице, али која ће, такође, бити најбоље средство за даљу борбу против режима Александра Вучића.
У последње време нешто баш и не функционише сарадња са Сашом Јанковићем?
- Остало је да ће господин Јанковић да позове, пошто је недавно регистровао Покрет. Мени је потпуно ок било који његов став, само ми је важно да тај став знам, да буде јаван, и да се не мења на сваких 15 дана. Рекао сам да су неке одлуке које су донете од људи, који нису политички релевантни, врста аматеризма која се показала и током кампање за председника Србије и ту пре свега мислим на шефа кампање који је тада био. Наравно да је моје поштовање према Саши Јанковићу, Теодоровићу, према другима који су ту, било и остало очигледно.
Зашто је утисак да је теже ујединити опозицију него победити Вучића?
- Вучић је победио не само зато што опозиција није била једна и јединствена. Он је победио зато што су још свежа сећања једног дела грађана Србије који никада нису гласали, нити ће гласати за Вучића, на оно што је некада лоше радила демократска власт. У оцени стања су у праву, али им је лоша ствар што иду у апстиненцију и не излазе на гласање. Немогуће је да Британци који гласају четвртком, имају излазност 78 одсто, а да ми у недељу једва пребацимо 50 одсто. Ако мислите да су актуелни политичари лоши, да сам ја лош, уђите у моју странку и смените ме.
Какав је Ваш коментар на избор Ане Брнабић за мандатара?
- Мислим да је потпуно свеједно ко ће бити нови премијер Србије. Српска јавност се поново бави овом темом на таблоидан начин, нешто попут ријалити програма. Ко год да је – Дачић, неко из врха СНС, да ли је то она, потнуно је неважно и то ће бити ни сенка Вучића, то ће бити његов тастер. Вучић ће да изабере једног свог кума, једног ближег рођака или неког од својих шофера да преноси поруке том ко ће формално да буде премијер. А, одлучиваће само он.
Очекујете ли неки потрес у СНС или коалицији због њеног избора?
- Та тема не треба да се гледа на такав начин. То што је неко жена и што има специфичну сексуалну наклоност или оријентацију, то је њена лична ствар, и то нема никакве везе са местом премијера Србије. Није то ни отежавајућа околност, нити је то оно што сада покушава да се представи да је то квалификација која је предност. Председник Владе је неко ко води најодговорнију функцију и тело у једној држави. Да ли то може да ради Ана Брнабић – не. Да ли је она радила у свом животу нешто што личи на то – не. Да ли она има политичку моћ – нема. И управо због тога је Вучић предложио њу, да би он остао једини. Да би Султан Вучић поново могао да одлучује о свему, да је он најважнији човек, а да када нешто не ваља онда ће он да каже – то су ови из Владе, немају појма. Онда ће да се издере на њих, па ће да их смени, и стави неког новог.
Мандат председника Србије је започео дављењем новинара и веома чудном конференцијом за штампу?
- Вучић је на конференцији за штампу на којој је представио мандатарку – подивљао. То је најблажи израз који могу да искористим. Оптужио је грађане, који су скупили храброст да му кажу да је крао на изборима, да су насртали на криминалце, полицајце и кобре, који су нама правили кордон. То је поновио 20 пута и то је апсолутно ненормално понашање. Имали смо премијера на нервној бази, сада имамо председника, а Србији треба нормалан председник.
ТАМАРА ТРИПИЋ:
ГРАЂАНИ ОПОМИЊУ
ДС је стално на терену и разговарамо са грађанима и јасна је њихова порука да желе уједињење опозиционих партија у борби против недемократске власти која је оличена и у коалицији која води Београд, каже у разговору за „Глас Подриња“ Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке.
Какав је став ДС по питању уједињења опозиције?
- Грађани стално опомињу да је потребно да се уједине демократске проевропске снаге. Исто тако траже од партија да понудимо решења, да понудимо визију и да на изборе изађемо са идејом града и државе који ће политички и организационо бити подршка сваком човеку. Они желе град и садашњости и будућности, сервис и ослонац за изазове које данас преживљавају Београђани. Опозиција мора да се окупи не зато што жели да влада уместо Вучића, а као Вучић, већ зато што има програм и циљеве и мењаће систем који већ пет година уништава темеље демократске државе.
Да ли ће ДС да инсистира на свом кандидату за градоначелника?
- ДС инсистира на програму, инсистирамо на вредностима које ћемо промовисати и када освојимо власт и бранити у Београду, инсистирамо на конкретним решењима за проблеме грађана, инсистирамо на циљевима који ће се тицати грађана, а не само асфалта и бетона.

Утисак је да је теже ујединити опозицију него срушити Вучића?
- Опозиција пролази кроз један објективно тежак период с обзиром да функционише у амбијенту скоро потпуног медијског мрака, свакодневне опструкције у парламенту, уз правосуђе као моћан политички алат Српске напредне странке у уништавању политичких и друштвених потенцијала опозиционих активиста. У тој атмосфери, опозиција се борила за парче слободе и полако сазрева идеја обједињавања око идеја које ће на крају срушити власт Александра Вучића. Уколико анализирамо претходне парламентарне изборе, протесте након председничких избора, па и изборни резултат Белог Прелетачевића, јасна је порука бирача да није довољно да заједно са њима негодујемо због погубне власти окупљене око СНС. Од политичара очекују конкретне предлоге и решења како да живе у пристојнијем граду и држави.
Србија је, коначно, добила мандатарку за састав нове Владе. Какав је Ваш кометар на избор Ане Брнабић?
- Идеја да жена преузме одговорност за вођење земље је добра идеја, али ми морамо да будемо свесни да је Србија добила само једно име и презиме које ће сести у фотељу на којој и даље стоје иницијали Александра Вучића. Ништа се није променило, јер имамо исту коалицију, исте људе, исти политички некапацитет највиших носилаца у тој Влади. Сада су само променили канцеларије без идеје да се некоме заиста омогући да јача сопствени ауторитет унутар те Владе. Госпођа Брнабић ће несумњиво имати проблем, јер нема никакав политички капацитет, а са Владом Републике Србије преузима на себе одговорност за реализацију свих Вучићевих обећања, свих великих најава које су имале за циљ само да једнократно обезбеде раст рејтинга Александра Вучића или његове Српске напредне странке.
НАС БИ ОБЕСИЛИ
Да ли можете да замислите каква би била реакција људи из актуелног режима да је власт, чији сте били део, потписала Бриселски споразум?
Никада у животу не бих потписао Бриселски споразум, а да је потписан за време наше власти, ти исти који су данас на власти верујем да би нас обесили на Теразијама. И то, вероватно са правом. Када сам био министар иностраних послова, Косово није било члан ниједне међународне организације, ни спортске, а камоли неке озбиљније. Косово није тада имало позивни телефонски број, на северу Косова је постојала у пуном и функционалном смислу српска држава са здравством, правосуђем и школством. Поставља се питање како су то они преговарали, да дају све то што су дали, а да не добију ништа. Можда су нешто друго добили, а да се о томе не говори, а то је окретање главе међународне заједнице од тога на који начин и са батинашима и контролисаним медијима држе власт.

НИСАМ ДОБИО
ПОЗИВНИЦУ ЗА ИНАУГУРАЦИЈУ
- Нисам добио позивницу и наравно да нећу ићи. Бићу негде са грађанима да покажемо своје неслагање. Та инаугурација је на нивоу кича, примитивног понашања. Каква инаугурација, где то пише у Закону? Пријем за 5.000 људи, па барем је десеторо деце могло да добије терапију и да преживи. То је дивљање. Њему одговара да буде један једини, да мудрује, да сам себе хвали да је најбољи, најмлађи, најуспешнији. То и када је тачно, пристојан човек никада не говори о себи. Можете да промените радикалску чланску карту, али радикала из себе не можете да истерате, чак и када почнете сваки дан да се туширате.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa