Инфо

22. јун 2017.22. јун 2017.
ОД 1. ЈУНА НОВА КРИВИЧНА ДЕЛА: ПРОГАЊАЊЕ И ПОЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ

ЛЕПА СИ ПО ЧЛАНУ 182А

“Најчешће се дешава после раскида емотивне везе или развода једна страна то не прихвати и онда свог бившег партнера прати, сачекује, зове...” “Није увредљиво ако неко на улици каже девојци да је лепа, али јесте ако уз то дода и нешто вулгарно”, каже Милена Аврамовић заменик основног јавног тужиоца
Од првог јуна наш Кривични закон добио је нова кривична дела. Прогањање и полно узнемиравање биће санкционисани новчаном или казном затвора.
Због сензационалистичких текстова и опречних информација у медијима, није необично да ових дана одговор на “Лепа си” буде “Дај 200 евра, да се не вучемо по суду”. Поред тога што су ова кривична дела била повод бројних вицева, поставила су се и озбиљна питања, шта се може сматрати у прогањање и када комплимент постаје увреда.
Заменик основног јавног тужиоца Милена Аврамовић објашњава да се под прогањањем подразумева када некога друго лице прати, узнемирава телефоном, на друштвеним мрежама, али и када дође до претњи. Да би постојало ово кривично дело праћење и други облици покушаја комуникације који су против нечије воље, морају се дешавати неко време, односно, морају се поновити неколико пута. Наша саговорница наводи да се у пракси дешавало да једна страна другу позове и стотинак пута у току дана.
-Најчешће се дешава после раскида емотивне везе или развода једна страна то не прихвати и онда свог бившег партнера прати, сачекује, зове... До сада су се за ово дело подносиле углавном прекршајне пријаве. Дешавало се да дође до свађе или претњи на улици, па су се подносиле пријаве за ремећење јавног реда и мира. Сада ће казне за прогањање бити новчане или казне затвора до три године, наводи Милена Аврамовић.
Новчану казну одређује судија, а минимално је то 10.000 динара.
За полно узнемиравање казне такође могу бити новчане или до шест месеци затвора. Ако је дело извршено према малолетнику казне су строже, од три месеца до три године затвора.
Закон наводи да је полно узнемиравање свако вербално, невербално или физичко понашање које представља повреду достојанства у сфери полног живота, а које изазива страх или ствара понижавајуће или увредљиво окружење. Анкете рађене на ову тему показале су да би неки под полно узнемиравање уврстили сваки комплимент добијен од непознате особе.
-Не може се свако удварање подвести под полно узнемиравање. Није увредљиво ако неко на улици каже девојци да је лепа, али јесте ако уз то дода и нешто вулгарно, каже Милена Аврамовић.
Тужилаштво неће ова кривична дела гонити по службеној дужности, него само ако је странка заинтересована. Уколико до узнемиравања дође од стране непознате особе, случај треба пријавити полицији која ће радити на идентификацији. Када га идентификују, оштећена страна може захтевати да га само полиција упозори или да га тужилаштво гони.
Дело ће бити тешко доказиво без сведока. Снимак телефоном се не може употребити као доказ на суду. Овакво снимање није ни дозвољено када се ради о трећим лицима. Међутим, особа може снимати онога ко је узнемирава или јој прети, па иако не може бити употребљено на суду, можда ће бити довољно да убеди тужилаштво да покрене поступак.
Шабачко Основно тужилаштво још није имало пријава по овим новим ставовима Кривичног закона.
Тужба или пиво
Новости у Закону нису промакле ни шабачким угоститељима. Тако се испред једног кафића у граду појавио натпис “Ако Вам се у локалу удвара девојка можете је тужити по члану 182а или са њом попити пиво”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa